Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea skjøt 15 hull i sørkoreansk marinefartøy

Trefninger i natt.

IKKE FØRSTE GANG: Både i 1999 og 2002 var det trefninger mellom nord- og sørkoreanske patruljebåter. Bildet over er ikke av båten etter trefningen. Foto: KIM JAE-HWAN/AFP
IKKE FØRSTE GANG: Både i 1999 og 2002 var det trefninger mellom nord- og sørkoreanske patruljebåter. Bildet over er ikke av båten etter trefningen. Foto: KIM JAE-HWAN/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Sør-Koreanske myndigheter bekrefter nå at det i natt norsk tid ble avfyrt skudd mellom marinefartøy fra Nord- og Sør-Korea de uavklarte havområdene i Gulehavet utenfor de to landene.

Varslet
Ifølge en talsmann beveget et nordkoreansk patruljeskip seg inn i sørkoreansk sektor og mottok deretter varselskudd - før det nordkoreanske deretter skjøt tilbake.

- Det ble funnet 15 hull i den sørkoreanske båten, bekrefter en talsmann for myndighetene.

Skuddene falt mens de to patruljebåtene holdt rundt tre kilometer avstand utenfor vestkysten, like ved grensa mellom de to landene.
Det nordkoreanske skipet skal ha fått svært hard medfart under skytingen, men returnerte for egen maskin til Nord-Koreansk farvann.

Den omstridte grensa ble trukket opp av FN da Koreakrigen var over i 1953, men Nord-Korea har aldri anerkjent grensa og krever at den skal trekkes lenger sør.

Sør-Korea utelukker ikke at trefningen kan skyldes et uhell, ved at nordkoreanerne har krysset delelinjen utilsiktet. De to landene har vært delt siden Korea-krigen ble avsluttet i 1953.

Flere sammenstøt
De to landene hadde liknende sammenstøt i både 1999 og 2002.

Det var like før klokka 05 norsk tid at flere kilder bekreftet sammenstøtet overfor CNN.

VIKTIG FOR NORD-KOREA: Marinen er viktig for Nord-Korea og de to naboene er stadig uenige om grensene til havs. Her poserer diktator Kim Jong-Il (i midten foran) sammen med avdeling 597 i komminuststatens hær.  Foto: KCNA/AFP
VIKTIG FOR NORD-KOREA: Marinen er viktig for Nord-Korea og de to naboene er stadig uenige om grensene til havs. Her poserer diktator Kim Jong-Il (i midten foran) sammen med avdeling 597 i komminuststatens hær. Foto: KCNA/AFP Vis mer

Ingen er så langt meldt skadd på sør-koreansk side, mens det, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap, skal ha forekommet skader hos mannskapet på den nord-koreanske patruljebåten.

Vil starte atom-samtaler
6. november åpnet kommunistregimets diktator Kim Jong-il igjen for å gjenoppta sekslands- samtalene om landets atomvåpenprogram. En forutsetning er imidlertid at Nord-Korea først får forhandle på tomannshånd med USA.

En forutsetning er imidlertid at Nord-Korea først får forhandle på tomannshånd med USA.

- Det fiendtlige forholdet mellom Nord-Korea og USA bør endres til fredelige bånd gjennom de tosidige samtalene, sa Kim ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA da han mandag møtte Kinas statsminister Wen Jiabao.

Diktatoren la til at en fortsettelse av sekslandssamtalene avhenger av utfallet av samtalene med USA. I tillegg til Nord-Korea, USA og Kina har også Sør-Korea, Japan og Russland tidligere deltatt i de såkalte sekslandssamtalene. Nord-Korea forlot imidlertid forhandlingsforumet i april.

På grunn av de historisk tette båndene til Kina har kinesisk diplomati vært regnet som en mulighet til å få nordkoreanerne tilbake til forhandlingsbordet på.

2002: Denne båten ble hardt skadd og sank under en trefning mellom nabostatene i 2002. Seks sørkoreanske soldater ble drept og 18 skadet. Mer enn 30 ble skadd eller drept på motsatt side. Foto: Ahn Young-joon/Ap
2002: Denne båten ble hardt skadd og sank under en trefning mellom nabostatene i 2002. Seks sørkoreanske soldater ble drept og 18 skadet. Mer enn 30 ble skadd eller drept på motsatt side. Foto: Ahn Young-joon/Ap Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media