- Nord-Korea skjøt mot Sør-Korea

Nord-Korea har skutt mot en sør-koreansk patrulje.

SKUDDVEKSLING En TV-overført nyhetssending ved togstasjonen i Seoul viser nyheten om skuddvekslingen mellom Nord- og Sør-Korea ved den demilitariserte sonen om lag 90 kilometer fra hovedstaden. Foto: AP Photo/ Lee Jin-man
SKUDDVEKSLING En TV-overført nyhetssending ved togstasjonen i Seoul viser nyheten om skuddvekslingen mellom Nord- og Sør-Korea ved den demilitariserte sonen om lag 90 kilometer fra hovedstaden. Foto: AP Photo/ Lee Jin-manVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| SEOUL (Dagbladet):
- Nord-Korea avfyrte skudd over grensen mot Sør-Korea, opplyser en talsperson for det sørkoreanske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

Regjeringskilder sier til Dagbladet at nordkoreanske soldater skjøt først, og at ilden ble besvart av patruljen. Ingen ble truffet under skuddvekslingen.

Uklart Skuddene ble avfyrt Hwacheon i provinsen Gangwon i den demilitariserte sonen, som ligger 90 kilometer nordøst for Seoul.

Det skal ha blitt avfyrt to skuddsalver, melder nyhetsbyrået AP.

Det er uklart om dette var en provokasjon eller et uhell fra Nord-Koreas side, opplyser en kilde i Den militære sjefsnemnd i Sør-Korea til AP.

TV-kanalen YTN sier imidlertid at det er lite sannsynlig at de nordkoreanske soldatene skjøt med overlegg bare timer før familier som ble adskilt under Koreakrigen skulle gjenforenes for aller første gang.

Ikke vakt oppmerksomhet Det har tidligere vært en rekke episoder med skuddvekslinger over havgrensene, men dette er trolig den første skuddvekslingen som har foregått på land på mange år.

Dagbladet får opplyst at sørkoreanske myndigheter ikke anser hendelsen alvorlig nok til å reagere utover det at ilden ble besvart. Hendelsen har ikke vakt spesielt mye oppmerksomhet i Sør-Korea.

Tidligere var skuddvekslinger som dette mer vanlig i den demilitariserte sonen. Men i dag er dette langt mer sjeldent og uvanlig.

Sør-Korea forbereder i disse dager G20-toppmøtet, som skal gå av stabelen 11.-12. november.

Spent situasjon Situasjonen mellom de to landene har vært særlig spent etter at en nordkoreansk torpedo senket det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan 26. mars i år.

46 sørkoreanske marinegaster døde da korvetten gikk ned, mens 58 av mannskapet ble reddet.