Nord-Korea skjøt opp rakett

Krisemøte i FNs Sikkerhetsråd senere i dag.

TROSSET: Nord-Korea trosset advarsler fra det internasjonale samfunnet og skjøt opp en langdistanserakett. Foto: AFP PHOTO/PARK JI-HWAN/SCANPIX
TROSSET: Nord-Korea trosset advarsler fra det internasjonale samfunnet og skjøt opp en langdistanserakett. Foto: AFP PHOTO/PARK JI-HWAN/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nord-Korea gjorde natt til søndag alvor av trusselen om å skyte opp en langdistanserakett. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Japan ba straks FNs sikkerhetsråd om å kalle inn til krisemøte, og FN-diplomater bekrefter at dette vil finne sted søndag kveld.

President Barack Obama anklager Nord-Korea for å ha brutt Sikkerhetsrådets resolusjon 1718, som forbyr all rakettvirksomhet.

- Med denne provoserende handlingen har Nord-Korea ignorert sine internasjonale forpliktelser, avvist utvetydige oppfordringer om å vise tilbakeholdenhet og isolert seg ytterligere fra verdenssamfunnet, sier Obama.

Sør-Korea er også dypt skuffet over nabolandets «hensynsløse handling» og mener rakettoppskytningen er en alvorlig trussel mot verdensfreden.

Varslet

Nord-Korea hadde på forhånd varslet at raketten ville bli skutt opp fra Musudanrien-basen i tidsrommet 4. til 8. april, avhengig av værforholdene.

Ifølge Nord-Korea skulle raketten bringe en kommunikasjonssatellitt ut i verdensrommet, og sørkoreanske myndigheter bekrefter at den hadde en satellitt i lasten.

Alt tyder på at selve rakettoppskytningen gikk etter planen, men det er ikke kjent om utplasseringen av satellitten var vellykket.

Ifølge japanske myndigheter passerte raketten over Japan, og en av drivstofftankene falt ned Stillehavet.

Fordekt prøveskyting

Flere land, med USA i spissen, hevder søndagens rakettoppskytning var en fordekt prøveskyting av en langdistanserakett av typen Taepodong-2. Denne raketten kan med sin rekkevidde trolig nå Alaska og utstyres med kjernefysisk stridshode.

Sist Nord-Korea prøveskjøt en slik rakett var i juli 2006. Det gikk ikke etter planen og raketten eksploderte etter 40 sekunder.

Både USA og Japan har stasjonert krigsskip til Japanhavet og truet på forhånd med å skyte ned raketten dersom den kom på avveie.

- Nord-Korea ønsker gjennom en romrakett å demonstrere at de er i besittelse av en internkontinental ballistisk rakett, slo lederen for USAs etterretningstjenester, Dennis Blair, nylig fast.

- Provoserende

Utenriksminister Hillar Clinton advarte også Nord-Korea mot å gjennomføre oppskytningen, og slo fast at det ville få følger.

- En slik provoserende handling, som vil være i strid med FN-mandatet, vil ikke gå ubemerket hen, sa hun.

Russland ba også Pyongyang om å avlyse oppskytningen og viste til den spente situasjonen i regionen.

- Det vil være til beste for Nord-Korea å avstå fra oppskytingen, sa den russiske viseutenriksministeren Aleksej Borodavkin.

Urokkelige

Myndighetene i Pyongyang var imidlertid urokkelige og fasthold sin rett til å skyte opp raketten.

Dersom noen bringer saken inn for FN, vil det innebære slutten på sekslandssamtalene om atomnedrustning, truet de.

Pyongyang erklærte seg som atommakt i 2005 og har gjennom forhandlingene med Sør-Korea, Japan, Kina, USA og Russland fått tilbud om omfattende bistand og sikkerhetsgarantier mot at de skrinlegger sitt atomvåpenprogram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer