Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nord-Korea skriker etter oppmerksomhet

Kinesisk professor tror Nord-Korea angriper for å kunne forhandle direkte med USA.

GRANATANGREP: En rekke granatangrep mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong har ført til den mest spente situasjonen siden Koreakrigen. Foto: AFP
GRANATANGREP: En rekke granatangrep mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong har ført til den mest spente situasjonen siden Koreakrigen. Foto: AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BEIJING/OSLO (Dagbladet): Nord-Koreas angrep på den sørkoreanske øya Yeonpyeong kommer overraskende på alle eksperter.

- Dette kom veldig overraskende, og er svært bekymringsfullt. Jeg tror vi ser et Nord-Korea som skriker etter oppmerksomhet, og forsøker å forsterke sin forhandlingssituasjon slik at de kan forhandle direkte med USA, sier professor Sukhee Han ved det anerkjente Yonsei universitetet i Seoul til Dagbladet.no.

Han sier Sør-Koreas umiddelbare reaksjon med å slippe nærmere 80 bomber på den nord-koreanske siden signaliserte at landet er forberedt på å slå tilbake.

- Jong-un viser at han er tøff I september ble det avholdt en sjelden partikongress i Nord-Korea, der Kim Jong-ils yngste sønn Kim Jong-un ble utpekt som etterfølger til «tronen» i det lukkede regimet.

Få dager før kongressen ble Kim Jong-un utnevnt til firestjerners general, samt at han ble medlem av sentralkomiteen og nestleder av den sentrale militærkommisjonen i landet.

Nord-Korea-ekspert Vladimir Tikhonov sier til Dagbladet at dagens angrep må ses i sammenheng med den kommende maktovertakelsen.

- Den unge ledelsen som skal styre landet må vise at de er tøffe nok. Den unge Kim Jong-un må vise seg som en tøff leder til kjernen i befolkningen, mener Tikhonov.

- Kina i vanskelig situasjon - Selv om Nord-Korea påstår å ha atomvåpenkapasitet og noen avanserte våpen, er de generelt veldig underutviklet militært. Hvis lederskapet i Pyongyang er fornuftige, skjønner de at et angrep vil være vanvittig. Men jeg er urolig for at de ikke er fornuftige. Og det bekymrer, sier han.

Et lyspunkt er at den kinesiske regjeringen allerede har slått fast at det var Nord-Korea som angrep først i dag. Det mener professor Sukhee Han anerkjenner Sør-Koreas status som offer, og rett til forsvare seg.

- Dette har satt Kina i en svært vanskelig situasjon, spesielt med tanke på at de for tiden er vertskap for Asian Games. De trenger fred og stabilitet, og har ikke råd til at dette utvikler seg. Her har Nord-Korea slått til uten at Kina er konsultert. Derfor må reaksjonen fra Beijing ses på som en indirekte advarsel mot Nord-Korea om å ikke gå videre, sier professor Han.

Militærøvelse Nord-Koreas eneste melding etter angrepet er at de vil komme med «nådeløse» motangrep, hvis Sør-Korea kommer så mye som 0,001 millimeter inn på deres territorium.

Det pågår en sørkoreansk-amerikansk militærøvelse i området rundt øya Yeonpyeong om dagen. Ifølge sørkoreanske myndigheter er det ikke avfyrt skudd inn på nordkoreansk område.

- Dette er inhumane angrep som bryter våpenhvilen fra 1953, uttaler sørkoreanske myndigheter etter angrepet.

NY LEDER: Kim Jong-un skal ta over etter sin far Kim Jong-il. Her åpner han opp et kraftverk tidligere denne måneden. Foto: AFP
NY LEDER: Kim Jong-un skal ta over etter sin far Kim Jong-il. Her åpner han opp et kraftverk tidligere denne måneden. Foto: AFP Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!