TESTOPPSKYTNING: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un bevitnet oppskytningen av det som skal være et missil som blir skutt opp fra en ubåt. Utskytningen er i strid med FN-sanksjonene mot Nord-Korea. Testoppskytningen kommer kort tid etter at det ble rapportert at Nord-Korea kan ha flere atomstridshoder enn tidligere antatt. Foto:  EPA/KCNA
TESTOPPSKYTNING: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un bevitnet oppskytningen av det som skal være et missil som blir skutt opp fra en ubåt. Utskytningen er i strid med FN-sanksjonene mot Nord-Korea. Testoppskytningen kommer kort tid etter at det ble rapportert at Nord-Korea kan ha flere atomstridshoder enn tidligere antatt. Foto: EPA/KCNAVis mer

Nord Korea skryter av missilopskytning fra ubåt

Sør-Korea frykter at det gjør deres missilforsvar ubrukelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea meldte i dag, igjennom det statlige nyhetsbyrået KCNA, at de har gjennomført en vellykket missiloppskytning fra en ubåt.

Ifølge kringkasteren overvar Kim Jong-un testoppskytningen. Testen «verifiserte og bekreftet at missiloppskytningen fra ubåten oppfylte de seneste militære, vitenskaplige og tekniske kravene», heter det i meldingen.

En sørkoreansk ekspert som har sett fotografier av oppskytningen via nordkoreanske medier, sier til Reuters at de tilsynelatende viser et missil som blir skutt ut i en såkalt «cold launch», som betyr at missilets forbrenningsmotor ikke starter før den er ute av utskytningsrampen.

I strid med FN-sanksjoner FN-sanksjonene mot Nord-Korea innebærer at de forbys å utvikle eller bruke missilutskytningsteknologi. Dette blåser tydeligvis regimet en lang marsj i.

FN har så langt ikke kommentert den konkrete testoppskytningen, men sier generelt at at testutskyting av missiler i Nord-Korea er i strid med resolusjonene fattet i FNs sikkerhetsråd.

- Vi oppfordrer Nord-Korea til å avstå fra handlinger som øker konfliktnivået i regionen og heller tar konkrete steg mot å oppfylle sine internasjonale forpliktelser sier en representant for det amerikanske utenriksdepartementet til Reuters.

Heller ikke Sør-Korea har kommentert prøveoppskytingen fra offisielt hold.

- Gjør forsvaret ubrukelig Militærekspert Shin in-kyun, som driver det uavhengige forumet Korea Defense Network, mener det er svært alvorlig for Sør-Koreas forsvar at Nord-Korea nå tilsynelatende har mulighet til å skyte ut missiler fra ubåter.

- Vårt eksisterende missilforsvar er med dette ubrukelig. Våre forsvarssystemer er innrettet på å forsvare oss mot angrep fra nord, ikke mot ubåter som kan befinne seg sør for Jeju eller Guam, sier Shin.

Annonseringen av prøveoppskytingen kommer bare dager etter at det ble lagt frem en rapport om at Nord-Korea kan ha satt i gang atomreaktorene på det omstridte atomkraftverket Yongbyon.

«COLD LAUNCH»: Ifølge sørkoreanske eksperter var utskytningen en såkalt «cold launch»,som innebærer at missilets rakettmotor ikke blir slått på før etter at missilet har forlatt utskytningsrampen. Foto: EPA/RODONG SINMUN
«COLD LAUNCH»: Ifølge sørkoreanske eksperter var utskytningen en såkalt «cold launch»,som innebærer at missilets rakettmotor ikke blir slått på før etter at missilet har forlatt utskytningsrampen. Foto: EPA/RODONG SINMUN Vis mer

Anlegget har mulighet for å anrike uran, og reaktoren har tidligere blitt brukt til å produsere plutonium. Begge materialene kan brukes i atombomber.

- 20 atomstridshoder I slutten av april skrev Wall Street Journal at Nord-korea allerede kan ha så mange som 20 atomstridshoder, og nok anriket uran til å produsere ytterligere 20 innen utgangen av neste år.

Amerikanske analytikere har så langt vært noe mer konservative i sine anslag, og mener diktaturet disponerer mellom 10 og 16 stridshoder.

Kina har nå advart USA om at deres antakelser er for lave, og at Nord-Korea har en større atomvåpenkapasitet enn tidligere antatt.

Selv om Nord-Korea både har atomstridshodene og utskytningskapasiteten, har de fortsatt ikke demonstrert at de har klart å forminske et atomstridshode til å passe på et missil, eller at de har den nødvendige teknologien for å kunne styre missilet presist mot gitte mål, ifølge eksperter.

FORNØYD: Kim Jong-un bevitnet tilsynelatende oppskytningen, og tok seg en røyk etterpå. Bildene, som er hentet fra nord-Koreas statlige TV-kanal KCNA er ikke datert. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS
FORNØYD: Kim Jong-un bevitnet tilsynelatende oppskytningen, og tok seg en røyk etterpå. Bildene, som er hentet fra nord-Koreas statlige TV-kanal KCNA er ikke datert. Foto: AFP PHOTO / KCNA via KNS Vis mer