Nord-Korea skylder Sverige milliarder i Volvo-gjeld. Nå kommer regimet med sjelden uttalelse

- Jeg kjenner til gjelda. 

VOLVO I PYONGYANG: Dette bildet fra 2014 viser Volvo-biler fra 1970-tallet i Pyongyang i Nord-Korea. Foto: Aftonbladet / NTB Scanpix
VOLVO I PYONGYANG: Dette bildet fra 2014 viser Volvo-biler fra 1970-tallet i Pyongyang i Nord-Korea. Foto: Aftonbladet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er kanskje ikke kjent for folk flest, men Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skylder Sverige rundt 2,7 milliarder svenske kroner, på grunn av en bestilling fra sin forgjenger Kim Il Sung.

Det vil si: Nord-Korea har en statsgjeld til Sverige pålydende 2,7 milliarder kroner, etter at «söta bror» solgte og sendte 1000 spesialbestilte Volvo 144 til diktaturet, sammen med en rekke andre svenske varer i 1974.

Regningen var den gangen på 600 millioner svenske kroner, men diktaturet betalte aldri en eneste krone, skriver SVT. Dermed løper renta løper fortsatt.

- Kan løse seg

Nå, 43 år etter den merkverdige handelen, kan det imidlertid se ut som om Nord-Korea kan være villig til å gjøre opp for seg.

- Ja, jeg kjenner til gjelda, sier Pak Yun Sik, seksjonssjef ved det nordkoreanske utenriksdepartementet til SVTs reporter i Pyongyang.

Da reporteren stiller spørsmålet om hvorvidt Sverige kommer til å få betalt for handelen, svarer Pan Yun Sik følgende:

- Jeg tror at dersom vi har et nærmere samarbeid med hverandre, både økonomisk og kulturelt, så må problemet sikkert kunne løse seg i framtiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer