Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea slåss mot narkostempel fra tiltalte gjeng-medlemmer

Avsløringen av en internasjonal narko-ring hevdes å kaste nytt lys over Nord-Koreas «skygge-økonomi».

- BARNSLIG NARRESPILL: En representant for Nord-Korea, hvor Kim Jong-Un (bildet) er enehersker, avviser påstander om at at landets myndigheter er involvert i narko-trafikk som «barnslig narrespill». Her er Kim Jong-Un under et møte med sikkerhetspersonell i Nord-Koreas hær. Foto: AFP, skaffet til veie via nyhetsbyrået KCNA
- BARNSLIG NARRESPILL: En representant for Nord-Korea, hvor Kim Jong-Un (bildet) er enehersker, avviser påstander om at at landets myndigheter er involvert i narko-trafikk som «barnslig narrespill». Her er Kim Jong-Un under et møte med sikkerhetspersonell i Nord-Koreas hær. Foto: AFP, skaffet til veie via nyhetsbyrået KCNA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En leder i MC-gjengen Outlaws og ringmedlemmer fra Hong Kong, Filippinene og Storbritannia er tiltalt i en straffesak i New York som kan bli pinlig for regimet til Kim Jong-Un i Nord-Korea.

Ifølge tiltalen forsøkte de fem å selge metamfetamin produsert i Nord-Korea til agenter i det amerikanske narkopolitiet DEA.

Nord-Korea avviser at myndighetene i landet på noen som helst måte er involvert.
- Et barnslig narrespill, sier en representant for Nord-Koreas utenriksdepartement til dem som påstår noe sånt.

- Ville blidgjøre Den spektakulære narko-operasjonen begynte ifølge nyhetsbyrået Associated Press (AP) i 2012, med et beslag av 30 kilo metamfetamin som stammet fra Nord-Korea.

Metamfetamin likner på amfetamin, men har en sterkere og mer vanedannende virkning.

«Våre produkter er virkelig fra Nord-Korea», sa en av de tiltalte, Te Tiong Tan Lim fra Hong Kong, da han i begynnelsen av 2013 møtte DEAs undercover-agenter.

Agentene gjorde opptak av samtalen, skriver Associated Press.

I opptaket forklarte Lim at den nordkoreanske regjeringen hadde forsøkt å blidgjøre vesten ved å stenge en del - men ikke alle - metamfetamin-produserende laboratorier.

Outlaws-leder
«Våre laboratorier er de eneste som ikke er stengt», sa Lim. Samtidig gjorde han det klart at hans organisasjon kunne skaffe 100 kilo av stoffet for 65000 dollar per kilo.

I arbeidet med å skaffe «smaksprøver» og forberede utskipingen til New York, dukket foruten to briter også Adrian Valkovic opp. AP beskriver Valkovic som en lederskikkelse i MC-klubben Outlaws.

CNN omtaler ham under navnet Alexander Lnu, og skriver at han trolig er slovak og leder for en Outlaws-avdeling i Thailand.

De fem tiltalte har erklært seg ikke skyldige, men godtatt å bli holdt i varetekt fram til neste rettsmøte den 5. desember.

«Skygge-økonomi» Etter at ring-medlemmene ble arrestert i Thailand og i forrige uke utvist til USA, har Nord-Koreas behov blitt påtrengende for å avvise amerikanernes anklager om at landet hjelper til med eller tillater narkohandel.

Disse anklagene har lenge forsuret forholdet mellom de to landene.

AP siterer en professor ved det amerikanske Tufts-universitetet på at Nord-Korea lenge har operert med en «skygge-økonomi» som skal støtte opp under den styrende eliten under eneherskeren Kim Jong-un.

- Stoffet er lett å produsere og har en høy fortjenestemargin. Det ville vært rart om staten ikke benyttet seg av muligheten, sier professoren, Sung-Yoon Lee.

Slår hardt tilbake
Ikke uventet slår en talsmann for Nord-Koreas utenriksdepartement hardt tilbake mot anklagene.

- Enda et politisk motivert, barnslig narrespill, sa talsmannen ifølge det nasjonale nyhetsbyrået KCNA i forrige uke, og la til at de var «spredt av vestlige krypdyr-medier» og «fiendtlige krefter».

Uttalelsen framhever at både produksjon og smugling av narkotika er strengt forbudt i Nord-Korea.

METAMFETAMIN: Slik produseres metamfetamin. Bildet er fra Litauen. Politifoto, mottatt fra Kripos
METAMFETAMIN: Slik produseres metamfetamin. Bildet er fra Litauen. Politifoto, mottatt fra Kripos Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media