Nord-Korea snart klare for ny atomtest

Prøvesprengning kan skje i løpet av dager, ifølge eksperter.

VISER SEG: Ifølge Reuters kommer prøvesprengningen som en følge av at Kim Jong-un ønsker å markere sin makt.  Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix
VISER SEG: Ifølge Reuters kommer prøvesprengningen som en følge av at Kim Jong-un ønsker å markere sin makt. Foto: KCNA/Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea er nesten ferdige med forberedelsene til en tredje atomtest, sier en kilde med nære bånd til hovedstaden Pyongyang og Kinas hovedstad Beijing til Reuters.

Det isolerte og fattige landet ofret muligheten for et tettere bånd med USA da de lanserte langdistanseraketten 13. april i år. Lanseringen førte også til kritikk fra FNs sikkerhetsråd, som inkluderer Nord-Koreas eneste allierte, Kina.

Dette blir den tredje atomvåpentesten Nord-Korea utfører. De har tidligere testet kjernefysiske våpen i 2006 og i 2009.

Vil markere seg - Forberedelsene er nesten ferdige, sier kilden på spørsmål om Nord-Korea planlegger en atomprøvesprengning.

Ifølge Reuters er dette første gang en høytstående tjenestemann har bekreftet den planlagte testen. Kilden fortalte også Reuters om prøvesprengningen i 2006, dager før det smalt.

Sprengningen kommer som følge av at Kim Jong-un, som tiltrådte i desember, ønsker å markere sin makt.Mange observatører sier at Nord-Korea kan ha kapasitet til å gjennomføre en test med bruk av uran, for første gang.

Eksperter sier at ved å bruke uran til å lage bomber av samme type som ble droppet over Hiroshima for nærmere 70 år siden, vil Nord-Korea kunne bygge opp lagrene med kjernefysiske våpen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer