Nord-Korea sprengte sin hittil kraftigste atombombe på en «sikker og perfekt» måte

Verdens ledere raser etter at Nord-Korea sprengte atombombe i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea opplyser nå at de har gjennomført en vellykket, underjordisk atomprøvesprengning, ifølge Reuters.

- Prøvesprengningen ble utført på en «sikker og perfekt» måte. Det ble brukt en forminsket atombombe med forsterket kraft, opplyser regimet gjennom det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Ved 0430-tida i natt norsk tid ble det meldt at Sør-Korea hadde registrert unaturlig seismisk aktivitet i Nord-Korea, og sørkoreanske medier meldte om et «menneskeskapt jordskjelv» i nabolandet.

Litt over klokka fem bekreftet en diplomat i FNs sikkerhetsråd at Nord-Korea har foretatt sin tredje prøvesprengning av atomvåpen, og klokka 0646 norsk tid bekrefter Sør-Korea det samme. Chun Young-woo, nasjonal sikkerhetsrådgiver i Sør-Korea, bekrefter prøvesprengningen.

Kraftigste noensinne Dette er Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning - de foregående har vært i 2006 og 2009.

Ifølge sørkoreanske myndigheter var bombens sprengkraft mellom 6 og 7 kilotonn, og dermed landets største noensinne.

Eksperter anslår ifølge NTB at bomben i 2006 var på 0,8 kilotonn og den i 2009 var på rundt 2,4 kilotonn. Bomben amerikanerne slapp over Hiroshima i 1945 var til sammenligning på rundt 13 kilotonn. Kilotonn er en måleenhet for eksplosivers sprengkraft og ett kilotonn tilsvarer 1000 tonn TNT.

Var informert USA, Kina og Sør-Koreas forsvarsminister skal alle ha kjent til prøvesprengningen.

FNs sikkerhetsråd samles til et hastemøte klokka 15 norsk tid tirsdag.

REAGERER: Verdens ledere reagerer på prøvesprengningen, som her vises på sørkoreansk TV. Foto: Reuters / NTB Scanpix
REAGERER: Verdens ledere reagerer på prøvesprengningen, som her vises på sørkoreansk TV. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Diplomater har tidligere sagt at både USA, Sør-Korea og europeiske medlemmer av sikkerhetsrådet ønsker å slutte seg til en resolusjon som vil pålegge Nord-Korea nye sanksjoner ved en atomprøvesprengning.

Å få en slik resolusjon godkjent kan derimot ta flere uker, påpeker NTB.

Tar avstand Japan varsler også sanksjoner etter at landets toppledere møttes til et sikkerhetsmøte som følge av prøvesprengningen, ifølge Reuters.

- Jeg har gitt ordre om at vi skal vurdere alle mulige måter å ta tak i denne saken på. Vi vil vurdere egne sanksjoner mot Nord-Korea, samtidig som vi vil samarbeide med andre land, sa Japans statsminister Shinzo Abe etter møtet.

Internasjonale toppledere reagerer kraftig fra atomprøvesprengningen.

FNs generalsekretær Ban Ki-Moon sier til Reuters at atomprøvesprengningen er et «klart og grovt» brudd på resolusjoner vedtatt i FNs sikkerhetsråd. Storbritannias utenriksminister William Hague sier han tar sterk avstand fra prøvesprengningen. Russland sier i en uttalelse at de kraftig fordømmer prøvesprengningen.

I en uttalelse sier USAs president Barack Obama at han fordømmer prøvesprengningen, og sier den er en «svært provoserende handling», som krever «rask og kredibel handling» fra verdenssamfunnet.

Fordømmer Espen Barth Eide sier P4 at hendelsen er uakseptabel.

SEISMISK AKTIVITET: Japans meteorologiske institutt merket seismisk aktivitet i Nord-Korea i natt. Her viser meteorolog Akira Nagai fram instituttets målinger. Foto: AFP / NTB Scanpix
SEISMISK AKTIVITET: Japans meteorologiske institutt merket seismisk aktivitet i Nord-Korea i natt. Her viser meteorolog Akira Nagai fram instituttets målinger. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi fordømmer denne sprengningen på det sterkeste. Dette er en alvorlig opptrapping i en spent region og vi oppfordrer Nord-Korea til å slutte med dette.

Utenriksministeren frykter også at Nord-Koreas naboland vil trappe opp sine atomprogram etter sprengningen.

- Derfor er det svært viktig at det internasjonale samfunnet står sammen i å ta avstand fra dette, og at man finner felles løsninger på utfordringen som ligger i Nord-Koreas atomprogram, sier Barth Eide til P4 Nyhetene.

Utenriksministeren er derimot ikke overrasket over Nord-Koreas handlinger i natt.

- Dessverre så er det et visst mønster som man har sett, også med rakettsprengninger, og det er grunn til å frykte at man nå forsøker å utvikle sprengladninger, sier Barth Eide til P4 Nyhetene.

Jordskjelv Prøvesprengningen ble utført på samme sted som landets tidligere to prøvespreningner - i fylket Kilju nordøst i landet.

Det amerikanske jordskjelvinstituttet USGS registrerte et skjelv med en styrke på 4,9 etter prøvesprengningen.

VISER FRAM: Meteorolog Akira Nagai viser hvor de registrerte prøvesprengningen. Dette er Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning, og den ble utført på samme sted som tidligere i fylket Kilju nordøst i landet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VISER FRAM: Meteorolog Akira Nagai viser hvor de registrerte prøvesprengningen. Dette er Nord-Koreas tredje atomprøvesprengning, og den ble utført på samme sted som tidligere i fylket Kilju nordøst i landet. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Episenteret for skjelvet var 2,4 mil nordvest for byen Sungjipaegam.

Nord-Korea har i utgangspunktet ikke seismisk aktivitet, og ifølge USGS er episenteret for skjelvet nær Nord-Koreas kjernefysiske testområde.

FORDØMMER: Utenriksminister Espen Barth Eide sier han fordømmer, men at han ikke er overrasket, over prøvesprengningen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
FORDØMMER: Utenriksminister Espen Barth Eide sier han fordømmer, men at han ikke er overrasket, over prøvesprengningen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer