<strong>ATOMANLEGG:</strong> Bildet viser Yongbyon-anlegget, vel hundre kilometer nord for hovedstaden Pyongyang. Foto: EPA/DIGITAL GLOBE
ATOMANLEGG: Bildet viser Yongbyon-anlegget, vel hundre kilometer nord for hovedstaden Pyongyang. Foto: EPA/DIGITAL GLOBE Vis mer

Nord-Korea starter opp igjen atomanlegg

En litt annerledes provokasjon fra Pyongyang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Stort sett har det gått i krigstrusler den siste tiden, men nå ser det ut til at Kim Jong-un har gått lei av krigshissingen.

Det er likevel ikke slik at det kommer positive nyheter fra regimet nå heller. De vil starte opp igjen atomanlegg som her vært stengt som følge av internasjonale nedrustningsavtaler, skriver Associated Press.

En atombombe i året Det dreier seg om Yongbyon-anlegget, som ligger rundt 100 kilometer nord for hovedstaden Pyongyang.

Bekymringen er at reaktoren, når den går for fullt, er i stand til å generere plutonium nok til en atombombe - per år.

En talsmann for nyhetsbyrået KCNA sier at atomanlegget kan brukes til både sivile og militære formål.

Ifølge talsmannen skal driften ved atomanleggene startes opp for å «styrke landets atomarsenal både i kvalitet og kvantitet».

- Det betyr at landet kan produsere mer plutonium slik at de kan øke sitt arsenal av atomvåpen, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til NRK.

Bekymrer USA Det har også vært spekulert i om Nord-Korea har skaffet seg teknologi til anriking av uran, som i så fall vil gjøre dem i stand til å utvide atomarsenalet betraktelig. Landet er rikt på uran.

Meldingen om at anlegget startes opp igjen øker bekymringen for at Nord-Korea skal komme i besittelse av atomraketter som er i stand til å nå USA, skriver Huffington Post.

De har tidligere truet med angrep på USA

<strong>BRENSELSSTAVER:</strong> Dette bildet fra 1996 viser brenselsstaver i Yongbyon-anlegget. Foto: AP/YONHAP
BRENSELSSTAVER: Dette bildet fra 1996 viser brenselsstaver i Yongbyon-anlegget. Foto: AP/YONHAP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer