Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nord-Korea stopper ikke med missiltestene før forhandlingene er kommet i gang

Rådgiver for Sør-Koreas president tror en krig mellom nord og sør vil kreve fire millioner liv. 

STORFORNØYD: Den statlige, nordkoreanske kringkasteren KRT, har frigitt bilder og video av at Nord-Koreas leder Kim Jong-un som inspiserte en test av et nytt, ukjent luftvåpen. Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag morgen avfyrte Nord-Korea det som trolig var et ballistisk missil. Det var den niende angivelige missiltesten Nord-Korea har avfyrt så langt i år.

Geir Helgesen, Nord-Korea-ekspert og direktør ved Nordisk Instiutt for Asiastudier ved Universitetet i København, sier at mandagens missiloppskytning ikke er annerledes enn fra tidligere.

- Det er den samme type prosjektilene som blir skutt opp igjen og igjen. Og det er med samme grunn de skyter opp hver gang, sier Helgesen.

Pokerspill

TESTOPPSKYTING: Missilet holdt seg ifølge Japan og Sør-Korea i luften i rundt 30 minutter og tilbakela en distanse på omkring 800 kilometer før det styrtet i Japanhavet. Video: CNN Vis mer

Direktøren sier det er politisk spill som gjør at Nord-Korea fortsetter å skyte opp missiler. I fjor avfyrte Nord-Korea rundt 20 missiler.

- Man kan jo spørre seg hvorfor Nord-Korea fortsetter å skyte opp missiler, nå som har det kommet en ny regjering i Sør-Korea. Når to parter som i utgangspunktet er fiender, skal forhandle om noe, må de ha noe å forhandle om. Nord-Korea stopper ikke med missiltestene før forhandlingene er kommet i gang. Det er et pokerspill, og alt i politikk handler om relasjoner, sier Geir Helgesen.

Helgesen tror forhandlingsvilje fra USA vil være et viktig ledd i videre forhandlinger, og mener forhandlingene bør ledes av nabolandet Sør-Korea, med støtte fra USA.

Under G7-toppmøtet i helga var sanksjoner mot Nord-Korea et tema de diskuterte. Japans statsminister Shinzo Abe bekreftet dette til pressen mandag.

- Som vi ble enige om på G7-møtet, er problemene med Nord-Korea førsteprioritert for det internasjonale samfunnet. For å avskrekke Nord-Korea, vil vi sammen med USA gå til konkrete handlinger, sa Japans statsminister i en kort uttalelse ifølge Reuters.

FAMILIE SPLITTET: Det oppstår et emosjonelt øyeblikk når datteren får se morens ansikt for første gang på seks år. Familien er adskilt av den strenge grensen mellom Nord- og Sør-Korea. Video: CNN Vis mer

- Letteste er å bombe Nord-Korea

I dagens utgave av den danske avisa Politiken (krever abonnement) sier Choi Jong-kun, rådgiver for Sør-Koreas nyvalgte president Moon Jae-in, at en krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea vil kreve minst fire millioner liv.

- Det letteste ville vært å bare bombe Nord-Korea og likegyldig til de 23 millioner menneskene som bor der. Men selvfølgelig kan vi ikke det. Et annet alternativ er å invadere Nord-Korea, men prognoser viser at det vil resultere i omlag fire millioner dødsofre. En tredje mulighet er å forsøke å blokkere alle atomvåpenene på en gang, men vi vet ikke hvor alle de befinner seg, sier Jong-kun, som også er professor på Younsei -universitetet i Seoul.

Rådgiveren sier at den eneste utveien for å unngå krig er forhandlinger. Jong-kun tror Nord-Korea neppe vil skyte opp nye missiler når de er i forhandlinger.

- Er det noen regjering som ønsker å ha fire millioner liv på sin kappe? Neppe. Man vet ikke hva Kina vil gjøre dersom en krig bryter ut. Det er kun en vei å gå, og det er forhandlinger, sier Geir Helgesen, direktør ved Nordisk institutt for asiastudier ved Universitetet i København.

Tester ute - ikke inne

FULL JUBEL: Propagandavideo av et brennende amerikansk flagg er noe av underholdningen i forbindelse med feiringen av Kim Il-sungs 105-årsjubileum. Video: CNN Vis mer

Stein Tønnesson, professor ved PRIO (Pease Research Institute Oslo), sier at Nord-Korea skyter opp raketter for å teste dem, ettersom de trolig ikke har laboratorier teste dem i.

- Nord-Korea utvikler missilene sine ved å skyte dem opp, uten å teste dem i laboratorier først, som andre land gjør. Missilene er ikke ferdigutviklet og det er derfor oppskytningene er mislykkede. Det er ganske mye plass i Japanhavet, så Nord-Korea vil nok sørge for missilene ikke lander på Japan. Nord-Korea ønsker ikke krigsutbrudd, sier Tønnesson til Dagbladet.

Men oppskytningene handler ikke bare om å teste missilene de har produsert. Det handler også om symbolpolitikk.

- Nord-Korea ønsker å opprettholde et inntrykk av beslutningskraft, og ved å skyte opp missiler, viser de befolkningen at de er i mobiliseringsmodus for ytre trusler. De viser at de ikke bøyer seg for presset fra andre land, sier professor Stein Tønnesson.

At James Mattis, USAs forsvarsminister, sier en krig mellom Nord-Korea og Sør-Korea ville blitt katastrofal, tror Tønnesson at det er et tegn på at den direkte faren for krig er redusert.

- USA, Kina og Japan leter etter måter å reagere mot testmissilene. Vi må regne med at det vil bli ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea, men det er begrenset hvor effektive de blir, uten at det rammer befolkningen, sier Stein Tønnesson.

VÅPEN OG SOLDATER: Nord-Korea holdt ikke tilbake på noe under markeringen av Nord-Koreas grunnlegger, Kim Il Sung, som ble født for 105 år siden. Video: CNN Vis mer

Sanksjoner vil straffe befolkningen

I Nord-Korea er et klassesamfunn. Mens eliten går på hippe kafeer og eier Nike-sko, bor svært mange av Nord-Koreas befolkning i fattige kår og sliter med å få mat på bordet. I 2015 meldte FN at landets antatte underernærte gikk imidlertid opp fra 4,8 millioner mennesker i 1990 til 10,5 millioner i 2014.

I fjor ba Nord-Korea om 440.000 tonn mat i nødhjelp, skriver The Telegraph. Også i 2015 ba de om nødhjelp.

Geir Helgesen sier at ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea ikke vil hjelpe.

- Hvis man gir en syk pasient medisiner som gjør pasienten enda sykere, også gir man pasienten samme medisin igjen og igjen, dør han til slutt. Man åpner ikke et land med militære trusler om mulige angrep. Da går det fra galt til enda verre. Nord-Korea har vært utsatt for sanksjoner i mange år, og fortsatt har det ikke hjulpet. De må snart finne andre måter å åpne landet på, sier Helgesen.

Hele Norges coronakart