OLJE: Nord-Korea er avhengig av olje-import for å drive landets våpenprogram framover. Nå har verdenssamfunnnet gått sammen om å skru igjen krana, men ikke helt. Bildet viser en nordkoreansk soldat som vokter deler av landets oljeforsyning i 2015. Foto: AP / NTB Scanpix
OLJE: Nord-Korea er avhengig av olje-import for å drive landets våpenprogram framover. Nå har verdenssamfunnnet gått sammen om å skru igjen krana, men ikke helt. Bildet viser en nordkoreansk soldat som vokter deler av landets oljeforsyning i 2015. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Kims siste olje

Nord-Korea straffes knallhardt, men diktator-Kim gjør akkurat som han vil

Verdenssamfunnet har gått inn for de tøffeste sanksjonene Nord-Korea noen gang har opplevd, men oljen flyter fortsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FNs sikkerhetsråd vedtok tirsdag enstemmig de strengeste sanksjonene som noen gang er innført mot Nord-Korea, etter diktaturstatens prøvesprenging av det som skal ha vært en hydrogenbombe tidligere denne måneden.

SKUFFET: USAs president Donald Trump er ikke fornøyd med sanksjonene mot Nord-Korea. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix
SKUFFET: USAs president Donald Trump er ikke fornøyd med sanksjonene mot Nord-Korea. Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix Vis mer

USAs president Donald Trump og amerikanske myndigheter ønsket å strupe Nord-Koreas tilgang på olje, ved å innføre en fullstendig oljeembargo, i et forsøk på å få diktator Kim Jong-un til å gi opp landets atom- og rakettprogram.

Trump har likevel ikke stor tro på at de vil lykkes med den nye sanksjonspakka, etter at USA måtte gå med på et kraftig utvannet utkast for å få Kina og Russland med på notene.

- Vi mener dette bare er et nytt, veldig lite skritt, sa USAs president Donald Trump under et møte med Malaysias statsminister Najib Razak seint tirsdag kveld.

- Disse sanksjonene er ingenting sammenliknet med det som til sjuende og sist må skje, sa han før han la til at han er «usikker på om sanksjonene vil ha noen betydning».

- Vil ikke lykkes

Det er Sverre Lodgaard, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), helt enig i. Han mener det ikke er noe som tyder på at sanksjonene vil kunne stoppe diktaturets atom- og rakettprogram.

- For at sanksjonene skal fungere, må det foreligge en realistisk mulighet for Nord-Korea til å få dem hevet, sier Lodgaard.

Derimot er det ganske klart at sanksjonene rammer den nordkoreanske befolkningen.

- Utgangspunktet er at dette skal ramme atomprogrammet, men når man vet at det for eksempel innføres et forbud mot all tekstileksport fra Nord-Korea, så forstår alle at dette også rammer det nordkoreanske samfunnet i sin helhet, mener Lodgaard.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley hevder nordkoreanerne vil gå glipp av 6,3 milliarder kroner årlig som følge av sanksjonene. Hun kaller oljen «blodet i Nord-Koreas årer i landets forsøk på å bygge og betale for atomvåpen», men klarte ikke å overbevise Kina om å bli med på å fullstendig strupe tilgangen på olje.

- Kina vil ikke gjøre noe som destabiliserer Nord-Korea. Alt tyder på at Kina vil etterleve sanksjonene, men de vil kanskje også åpne for annet økonomisk samkvem som ikke er forbudt og som mildner virkningene, sier Lodgaard.

«Ild og vrede»

TRUSSEL: Rundt dette bordet kommer USAs president med en direkte trussel mot Nord-Korea, og lover styrker verden ikke har sett maken til. Video: CNN Vis mer

Det er imidlertid lite som tyder på at diktator Kim Jong-un vil la seg presse inn i forhandlinger med det aller første. For på den andre siden av verden sitter Donald Trump og truer diktatoren med «ild og vrede som verden aldri før har sett».

I en uttalelse fra det nordkoreanske utenriksdepartementet onsdag, heter det at regimet vil «fordoble innsatsen lagt i å øke landets styrke for å kunne beskytte landets suverenitet og rett til å eksistere».

- Her er det en lærdom fra atomforhandlingene med Iran. Det var først da det kom fortgang i forhandlingene at Iran begrenset atomprogrammet mot å bli kvitt sanksjonene. Da, og først da, virket sanksjonene etter hensikten. Tilsvarende gjelder for Nord-Korea. Sanksjoner som renne straffeaksjoner, uten utsikt til å få dem hevet, stopper ikke atomprogrammet, mener Lodgaard.

- Katastrofalt

MISSILSKYTING: Kim Jong-un og Nord Korea er offensive og aggressive om dagen, og i følge forfatter og Dagbladet-journalist Sun Heidi Sæbø bør trusselen tas på alvor. Vis mer

Amerikanske cyber-angrep kan ha forsinket rakettprogrammet, men løser ikke noe problem. Det gjør heller ikke sanksjonene, og krig vil være katastrofalt. Lodgaard tror derfor den eneste muligheten til å dempe spenningen og løse konflikten er å gå i dialog og forhandle med diktaturstaten.

- Sanksjonslette er ikke så viktig for Nord-Korea som for Iran. Men i en forhandling er det rimelig å anta at Nord-Korea vil strekke seg litt for å få det til, mener forskeren.

- Historien viser at i perioder med forhandlinger og avtaler så har Nord-Korea sakket på farta i utviklingen av atomprogrammet, og i en periode (2007-2009) begynte de å deaktivere det. I perioder utenfor avtaler har de brukt tida godt til å produsere våpen, sier han videre.

Ingen av de tidligere forhandlingsforsøkene har gått i mål, men de har heller ikke vært fånyttes, mener Lodgaard som understreker at det nå er snart ti år siden man sist forsøkte.

For mens omverden ønsker atomnedrustning i Nord-Korea, ønsker nordkoreanerne en fredssamtale og en normalisering av forholdet til omverden. Derfor har Kina foreslått at samtaler om disse to spørsmålene bør føres parallelt. Der kommer USA inn i bildet.

- USA og Trump sier så mangt. Det siste Trump sa var at forhandlinger er uaktuelt. Landets utenriksminister, Rex Tillerson, har på sin side sagt at han er åpen for forhandlinger. Men så vidt man vet har ikke USA gått inn i diskusjoner om de konkrete forhandlingsforslagene Kina og Russland har fremmet. Foreløpig er det lite som tyder på at USA er i forhandlingsmodus.

- Vil lide større smerte

Nord-Korea har allerede påpekt at sanksjonene ikke vil hindre atomprogrammet:

- Godkjenningen av enda en ulovlig og ond resolusjon om sanksjoner foreslått på vegne av USA, bekrefter for Den demokratiske folkerepublikken Korea (DPRK) at veien vi har valgt, er helt riktig, heter det i uttalelsen.

Det er mildere ordbruk enn hva det lukkede regimet kom med dagen før.

- Nord-Koreas kommende tiltak vil få USA til å lide en større smerte enn noensinne i historien, sa Nord-Koreas ambassadør i Genève, Han Tae Song, under FN-konferansen om nedrustning tirsdag.