Nord-Korea strykes fra lista over terrorstater

Full atombombe-stopp, Bush belønner diktaturet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ifølge Nord-Koreas utenriksdepartement har USA nå fjernet diktaturet fra listen over stater som sponser terrorisme, melder nyhetsbyrået AP.

Dermed er diktaturet ute av et lite lukrativt og eksklusivt selskap som nå kun består av Iran, Cuba, Syria, og Sudan.

- Kompensasjon

Amerikanske myndigheter har foreløpig ikke bekreftet meldingen, men den diplomatiske gulroten kommer trolig som følge av at Nord-Korea nylig skal ha sagt seg villig til å avslutte alle atomvåpenprogrammene sine. Beslutningen om å stryke det hemmelighetsfulle og anti-amerikanske regimet fra terrorlista ble ifølge landets statlige nyhetsbyrå tatt etter samtaler mellom USA og Nord-Korea i Geneve denne helga.

- USA har bestemt seg for å gi politiske og økonomiske kompensasjoner som å ta oss bort fra listen over terrorsponsorer, og å avslutte alle sanksjoner knyttet til Loven om handel med fienden, uttaler en talsmann for Nord-Korea.

Ifølge New York Times har Nord-Korea  i løpet av Geneve-prosessen gått med på å stoppe framstillingen av atomvåpen også i det som ifølge amerikanske etterretning skal være et hemmelig sideprogram som ble satt i gang med hjelp fra Pakistan.

Den positive utviklingen i forholdet mellom de to atomvåpenmaktene har skjedd i direkte samtaler mellom en amerikansk utsending og en nord-koreansk motpart - forhandlinger som har vært regnet som uaktuelle fra USAs side de siste årene.

- I løpet av året

HISTORISK: Her sitter USAs sjef-forhandler Christopher Hill (t.h.) sammen med sin motpart Kim Gye Gwan og blir enige om det som kan være et enormt diplomatisk gjennombrudd. Foto: SALVATORE DI NOLFI  / EPA
HISTORISK: Her sitter USAs sjef-forhandler Christopher Hill (t.h.) sammen med sin motpart Kim Gye Gwan og blir enige om det som kan være et enormt diplomatisk gjennombrudd. Foto: SALVATORE DI NOLFI / EPA Vis mer

Nedbyggingen av atomvåpenprogrammene skal ifølge USA skje raskt.

- En av tingene vi er enige om er at DPRK (Den demokratiske folkerepublikken Korea) skal legge en fullstendig deklarasjon av alle atomprogrammer på bordet og at alt skal være avviklet innen utgangen av 2007, uttaler sjefforhandler Christopher R. Hill til nyhetsbyrået AP.

Nord-Korea var imidlertid ikke så kategorisk i sin framstilling av tidsfristen.

Forhandleren Kim Kye-gwan uttalte på en pressekonferanse at det var enighet om å demontere utstyr og overlevere enn oversikt over anlegg, drivstoff og våpen i bytte mot politiske og økonomiske kompensasjoner fra USAs side.

Partene framstår nå enige om at Nord-Korea skal frasi seg muligheten til å utvide og forbedre atomvåpen-arsenalet sitt. Gjennombruddet vil trolig bli regnet som en stor seier av Bush-administrasjonens diplomati, som har valgt å myke opp tonen overfor landet etter mange år i helspenn.

Det er ifølge AP ventet at neste måneds seksnasjons-samtaler med Nord-Korea, den vanlige kanalen for forhandling om atomprogrammene, vil føre til en detaljert plan for programmenes avslutning.

Nord-Korea strykes fra lista over terrorstater
<B>FÅR KOMPENSASJON:</B> Kim Gye Gwan bekreftet i går at det ble gjort store framskritt i den bilaterale forhandlingen.