- Nord-Korea sverger hevn

Nord-Korea fordømmer «aggresjon» fra Sør-Korea og USA i forkant av Nato-toppmøte.

SVERGER HEVN: Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået melder at Kim Jong-un og ledelsen i Pyongyang fordømmer det de mener er aggresjon fra Sør-Korea og USA, og at de samtidig «sverge hevn på de amerikanske imperialistene». Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB
SVERGER HEVN: Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået melder at Kim Jong-un og ledelsen i Pyongyang fordømmer det de mener er aggresjon fra Sør-Korea og USA, og at de samtidig «sverge hevn på de amerikanske imperialistene». Foto: Korean Central News Agency / Korea News Service via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå KCNA meldte lørdag at en rekke arbeiderorganisasjoner hadde holdt møter for å «sverge hevn på de amerikanske imperialistene», skriver nyhetsbyrået Reuters.

De skal også ha beskyldt USA for å ha startet Koreakrigen i 1950.

Lørdag ble 72-årsdagen for starten på Koreakrigen markert både i Sør- og Nord-Korea.

Fordømmer amerikanske «aggresjon»

Under markeringen skal Nord-Korea ha fordømt det de omtaler som «aggresjon» fra USA og Sør-Korea.

Dette etter at Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol og USAs president Joe Biden i mai gikk inn for at flere amerikanske våpen kunne utplasseres i sør, dersom det ble behov for å avskrekke naboen i nord.

Bakgrunnen for dette var bekymring for at Nord-Korea var i gang med å forberede sin første atomvåpentest på fem år.

Økt spenning

Årsmarkeringen kom midt i ei tid med økt spenning mellom Sør- og Nord-Korea.

Ledelsen i Pyongyang uttaler, ifølge KCNA, at amerikanerne har presset fram denne avtalen med et mål om å framprovosere en ny krig.

- En slik uforskammet oppførsel fra USA blåser liv i det koreanske folks sinne og hevnlyst, heter det i uttalelsen fra nyhetsbyrået.

På samme tid, under årsmarkeringen i Sør-Korea, uttalte president Yoon at han vil gjøre sitt ytterste for å beholde freden.

- Vi vil opprettholde en sterk sikkerhetsstilling basert på alliansen mellom Sør-Korea og USA, samt et sterkt militær støttet av vitenskap og teknologi, skrev presidenten på Facebook.

EKSPLOSJON: Nordkoreanske myndigheter viste sprengingen av samarbeidsbygget mellom Sør-Korea og Nord-Korea i en direktesendt TV-sending. Video: KRT Vis mer

Deltar på Nato-toppmøte

Søndag ble det også klart at president Yoon vil holde møter med andre verdensledere under Nato-toppmøtet i Madrid denne uka, melder Reuters.

Den sørkoreanske presidenten skal blant annet holde møter med amerikanske og japanske toppolitikere.

Selv om toppmøtet, som starter onsdag, hovedsakelig vil omhandle krigen i Ukraina, er det ventet at Yoon vil adressere det spente forholdet til Nord-Korea. Han skal, ifølge en talsperson, planlegge et nytt internasjonalt samarbeid for å møte trusselen fra det nordkoreanske atomprogrammet.

Yoon, som ble innsatt i mai, vil dermed bli den første sørkoreanske presidenten til å delta på et Nato-møte. Han ønsker å styrke samarbeidet med forsvarsalliansen.

Landet er sammen med Japan, Australia og New Zealand invitert til den spanske hovedstaden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer