Nord-Korea tar med seg Kims gamle flamme når de møter Sør-Korea til samtaler

Ifølge nyhetsbyrå skal landene diskutere en felles konsert under OL.

GAMMEL FLAMME: Hyon Song-Wol fikk mye oppmerksomhet da hun deltok på flere arrangementer sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong-un helt tilbake til 2012. Kvinnen, som antas å være i 30-åra, anses å være en tidligere kjæreste av diktatoren. Foto: EPA / Yonhap / NTB Scanpix
GAMMEL FLAMME: Hyon Song-Wol fikk mye oppmerksomhet da hun deltok på flere arrangementer sammen med Nord-Koreas leder Kim Jong-un helt tilbake til 2012. Kvinnen, som antas å være i 30-åra, anses å være en tidligere kjæreste av diktatoren. Foto: EPA / Yonhap / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For andre gang på under én uke skal Nord-Korea og Sør-Korea møtes til samtaler i Fredshuset i den demilitariserte sonen mellom landene.

Det er godt nytt i en situasjon som har vært, og fortsatt er, svært spent på Koreahalvøya.

Hvert land tar mandag med seg en delegasjon representanter fra kultureliten bestående av toppolitikere, rådgivere og embetsmenn tett knyttet til landenes ledere.

Ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skal samtalene blant annet handle om OL, der de skal diskutere mulighetene for en felles konsert under lekene i Pyeongchang i februar.

MØTTE PRESSEN: Sør-Koreas president Moon Jae-in holdt pressekonferanse natt til onsdag. Latteren satt løst blant publikum da han begynte å rose Donald Trump. Video; NTB Scanpix/CNN Vis mer

Popstjerna til Kim

Et av navnene på lista over representanter som i hvert fall nyhetsbyrået har bemerket seg, er at den nordkoreanske lederens antatte ekskjæreste Hyon Song-wol skal være til stede.

Hyon Song-wol er popstjerne og var tidligere vokalist i det nordkoreanske popbandet Pochonbo elektroniske ensemble. Bandet ble på 2000-tallet kalt Nord-Koreas versjon av «Spice Girls».

Årsaken til at Song-wol skal bli med Nord-Koreas delegasjon til Fredshuset, er ifølge nyhetsbyrået at hun leder bandet Moranbond Band. Bandet ble opprettet av Kim Jong-un i 2012 og er kjent for å utføre propagandasanger og noe vestlig popmusikk, skriver Yonhap.

Hyon Song-wol, som i 2013 ble meldt drept av Kim Jong-un, ble i fjor leder av Nord-Koreas Arbeiderpartis komité.

HISTORISK MØTE: Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myung-gyon og Ri Son Gwon, representant for Nord-Koreas delegasjon, møttes tirsdag. Foto: REUTERS / NTB scanpix
HISTORISK MØTE: Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myung-gyon og Ri Son Gwon, representant for Nord-Koreas delegasjon, møttes tirsdag. Foto: REUTERS / NTB scanpix Vis mer

OL-samtaler

Natt til tirsdag norsk tid møttes Nord-Korea og Sør-Korea for første gang på flere år. Møtet ble omtalt som historisk og nabolandene ble blant annet enige om å opprette en militær direktelinje, som har vært stengt i nesten to år.

Mandagens møte er et resultat av enigheten om å inngå militære samtaler. Under møtet tidligere denne uka ble det også enighet om at Nord-Korea skal sende en delegasjon utøvere og embetsmenn til OL.

Nyhetsbyrået skriver at mandagens møte skal dreie seg om OL og en felles konsert, men om det står andre ting på agendaen er ikke kjent.

Felles opptreden i OL

Det er altså ingen tilfeldighet at personer fra kunst- og kulturbransjen preger lista over representanter som møtes.

Foruten Nord-Koreas popstjerne, deltar også fire tjenestemenn ledet av kunstdirektøren Kwon Hyok-bong.

AVANSERT: Nord-Korea gjennomførte i natt nok en vellykket prøveoppskyting av en interkontinental ballistisk missil (ICBM). Missilen var en time i lufta og landet utenfor Japan. Eksperter CNN har vært i kontakt med, sier at missilen er så avansert at den kan lande «omtrent hvor som helst». Vis mer Vis mer

Sør-Koreas delegasjon blir ledet av stabssjefen for kulturministeren Lee Woo-sung. Han tar med seg lederen for den såkalte interkoreanske dialogavdelingen Han Jong-wook, lederen for det koreanske symfoniorkesteret Lee Won-choul og den kunstneriske lederen i orkesteret Chong Shi-yong.

Takket Trump

Onsdag denne uka holdt Sør-Koreas president Moon Jae-in den årlige nyttårspressekonferansen. Foran en sal full av journalister i Det blå huset, presidentens hus, roste han Donald Trump for at det nå er samtaler mellom landene på Koreahalvøya.

Til tross for at det fikk journalistene til å le, sa Moon Jae-in at målet er at det ikke bryter ut krig på Koreahalvøya.

- Det må ikke bryte ut krig på Korea-halvøya igjen. Mitt mål er å løse problemet med Nord-Koreas kjernefysiske atomvåpenprogram og styrke freden i løpet av min periode, sa presidenten ifølge CNN.