- Nord-Korea tester våpen på fanger

BBC mener å kunne dokumentere at Nord-Korea dreper politiske fanger i eksperimentelle gasskamre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye, kjemiske våpen skal også ha blitt testet på kvinner og barn. I dokumentaren «Access to evil» (Adgang til ondskap), som skal vises søndag, viser den britiske rikskringkastingen til et offisielt nordkoreansk dokument som sier at politiske fanger brukes i testingen av nye kjemiske våpen.

I en uttalelse sier BBC at dokumentaren inneholder kommentarer fra Kwon Hyuk, psevdonym for en tidligere militærattaché ved Nord-Koreas ambassade i Beijing. Hyuk beskriver et gasskammer og ofrene han hevder at han så i et fengsel nordøst i den innelukkede kommuniststaten.

- Jeg var vitne til at en hel familie ble brukt i et forsøk med kvelende gass. Alle døde i gasskammeret. Foreldrene, en sønn og en datter. Foreldrene brakk seg og var døende, men helt til det siste forsøkte de å redde barna sine gjennom munn-til-munn-metode, forteller han.

Ifølge journalisten som har laget dokumentaren, Olenka Frenkiel, har tre kilder uavhengig av hverandre bekreftet Hyuks identitet.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International sier at den ikke har vært i stand til å bekrefte lignende rapporter om våpentesting på fanger.

- Vi har hørt disse beskyldningene, men vi kan ikke bekrefte dem, sier en talskvinne for organisasjonen.

Nord-Koreas myndigheter har kategorisk avvist beskyldningene.

I filmen blir Hyuk spurt om hva han følte da han så barna dø.

- Det ville være løgn å si at jeg følte sympati for barna som døde en så smertefull død. Under det regimet jeg levde i da, følte jeg bare at de var fienden, svarer han.

(NTB)