LOVER REAKSJONER: Diktator Kim Jong-un og nordkoreanske myndigheter lover sterke reaksjoner på alle former for provokasjoner, etter at USA har sendt hangarskipet Carl Vinson og en rekke andre krigsskip i retning den koreanske halvøya, som et svar på de nylige rakettestene fra Nord-Korea. Foto: KCNA / NTB Scanpix
LOVER REAKSJONER: Diktator Kim Jong-un og nordkoreanske myndigheter lover sterke reaksjoner på alle former for provokasjoner, etter at USA har sendt hangarskipet Carl Vinson og en rekke andre krigsskip i retning den koreanske halvøya, som et svar på de nylige rakettestene fra Nord-Korea. Foto: KCNA / NTB ScanpixVis mer

USA og Nord-Korea:

Nord-Korea til utenlandske journalister: - Forbered dere på en stor hendelse

Nord-Korea med mystisk uttalelse til utenlandske journalister, samtidig som overvåkingsgruppe melder at landet er klare til en ny atomprøvesprengning. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Utenlandske journalister som er på besøk i Nord-Korea skal ha fått beskjed av myndighetspersonell om å forberede seg på en «stor og viktig hendelse» torsdag, melder nyhetsbyrået Reuters.

Det ble ikke gitt noen detaljer om hva hendelsen er, eller om det er knyttet til dagens spente politiske klima.

Men omtrent samtidig som uttalelsene nådde internasjonal presse, melder overvåkingsgruppa 38 North at landet er klare til å gjennomføre en ny atomprøvesprengning.

Overvåkingsgruppa skriver i en rapport at testområdet Pungye-ri er forberedt og klart. Rapporten nå bygger på satellittbilder som viser pågående aktivitet ved en tunnel, ny aktivitet i hovedadministrasjonsområdet og noen ansatte rundt kommandosenteret, skriver NTB.

Gruppen antar at landet forbereder en missiloppskytning eller en ny atomprøvesprengning, som i så fall vil bli den sjette i rekken.

Kombinert med uttalelsene som onsdag ble gitt til utenlandske journalister som besøker Nord-Korea, er det nå knyttet stor spenning til om landet kommer til å gjennomføre en ny test i løpet av de kommende timene.

Liknende uttalelser fra nordkoreanske myndigheter har tidligere vist seg å ikke kulminere i noe dramatisk, ifølge Reuters. Likevel vekker uttalelsene denne gang oppsikt, all den tid de kommer samtidig som amerikanske krigsskip er på full fart mot Korea-halvøya.

Venter «strategisk provokasjon»

Nord-Korea til utenlandske journalister: - Forbered dere på en stor hendelse

Det var i helgen USA beordret flere krigsskip, som inkluderer hangarskipet Carl Vinson og marinefartøy utstyrt med krysserraketter, om å sette kursen mot havområdene utenfor Nord-Korea.

USAs president omtaler flåten som en «armada», og til Fox Business Network sier han at krigsflåten er veldig mektig.

- Vi har ubåter. Veldig mektige. Langt mer mektige enn hangarskipet. Det kan jeg fortelle deg, sier presidenten. Trump har også sagt at det ville vært langt bedre om Kina hadde løst problemet Nord-Korea.

Rundt 200 utenlandske journalister er samlet i hovedstaden Pyongyang, der landet nå markerer at det er 105 år siden til landets grunnlegger Kim Il-sung ble født.

Både sørkoreanske myndigheter og uavhengige eksperter har varslet at Nord-Korea kan komme til å gjennomføre «strategiske provokasjoner» i løpet av kort tid. Det er knyttet spesielt stor spenning til om Kim Jung-un vil markere 105-årsdagen til sin bestefar med en ny militær provokasjon. Fødselsdagen til Kim Il-sung, som døde i 1994, er 15. april.

- Katastrofale konsekvenser

Nord-Koreas utenriksdepartement varslet tirsdag at de vil forsvare seg «med kraftig bruk av militær makt» dersom USA foretar seg noe som kan anses som militær intervensjon eller krigshandlinger rettet mot det lukkede landet - og siktet til krigsskipene som er på vei mot regionen.

- Vi kommer til å holde USA totalt ansvarlig for de katastrofale konsekvenser som vil følge av disse vanvittige handlingene, heter det i uttalelsen fra det nordkoreanske utenriksdepartementet, gjengitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

MISTER MUNN OG MÆLE: Anderson Cooper skal snakke om Trumps uttalelse om at forholdet mellom Kina og Nord-Korea ikke var så enkelt likevel. Video: CNN Vis mer

Onsdag fulgte nordkoreanske statsmedier opp med å varsle et atomangrep rettet mot USA, ved eventuelle provokasjoner.

- Vår sterke hær ser med iver på alle fiendens bevegelser, og har vårt kjernefysiske våpensikte rettet mot USAs invasjonsbaser - ikke bare i Sør-Korea og havområdene rundt, men også det amerikanske fastlandet, skriver avisa Rodong Sinmun, ifølge Reuters.

RAKETTOPPSKYTING: Japanske barneskoleelever var med på en evakueringsøvelse 16. mars, for å forberede seg på en potensiell rakettoppskyting fra Nord-Korea. Video: CNN Vis mer