TRUSLER: Nord-Korea tok fredag sin krangel med Sør-Korea til FN-hovedkvarteret i New York og truet igjen med militær gjengjeldelse om Sør-Korea ikke slår av høyttalerne som kringkaster propaganda over grensa. Her ved Nord-Koreas leder Kim Jong Un. Foto:  REUTERS/KCNA
TRUSLER: Nord-Korea tok fredag sin krangel med Sør-Korea til FN-hovedkvarteret i New York og truet igjen med militær gjengjeldelse om Sør-Korea ikke slår av høyttalerne som kringkaster propaganda over grensa. Her ved Nord-Koreas leder Kim Jong Un. Foto: REUTERS/KCNAVis mer

Nord-Korea tok krangelen med Sør-Korea til FN-hovedkvarteret

Truer med miltær gjengjeldelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea tok fredag sin krangel med Sør-Korea til FN-hovedkvarteret i New York og truet igjen med militær gjengjeldelse om Sør-Korea ikke slår av høyttalerne som kringkaster propaganda over grensa.

«Om ikke Sør-Korea responderer på vårt ultimatum, vil vår militære reaksjon være uunngåelig, og den reaksjonen vil være svært sterk», sa An Myong-hun, som er Nord-Koreas viseambassadør til FN, til journalistene.

Nord-Korea ba også om at Sikkerhetsrådet møtes for å drøfte den alvorlige situasjonen med høyttalerne, men ingen av Rådets 15 medlemmer virket særlig interessert, inkludert Nord-Koreas nærmeste allierte Kina.

Nord-Korea satte fredag hærenhetene langs våpenhvilelinjen mot Sør-Korea i krigsberedskap etter å ha gitt Sør-Korea valget mellom å slå av høyttalerne innen 48 timer eller bli utsatt for et militært angrep.

Dagen før ultimatumet var det en kort ildveksling. Nord-Korea skjøt en granat fra en bombekaster i retning av høyttalerne, og Sør-Korea svarte med noen runder artilleriild og satte sine egne styrker i beredskap.

- Situasjonen på den koreanske halvøya nærmer seg krig, sa An til pressen og anklaget USA og Sør-Korea for provoserende opptreden og fabrikkering av usanne påstander om at Nord-Korea sto bak et landmineangrep denne uka.

Spenningen har vært på stigende kurs den siste tiden etter at to sørkoreanske soldater ble alvorlig såret da de gikk på landminer i den demilitariserte sonen.

Starten av den årlige militærøvelsen mandag med amerikanske og sørkoreanske soldater, som Nord-Korea hvert år lar seg provosere av, bidro til å øke spenningen.

Både FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Kina har oppfordret de to koreanske statene til å besinne seg slik at situasjonen ikke kommer ut av kontroll.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram