ALVORLIG MATMANGEL: Et barn holder en spade i en kornåker i Nord-Korea. Bildet er tatt av en Reuters-fotograf som var på tur i Nord-Korea under regimes kontroll. Som følge av dårlige avlinger og sanksjoner mot Nord-Korea, har millioner av mennesker behov for nødhjelp. Foto: Reuters / NTB scanpix
ALVORLIG MATMANGEL: Et barn holder en spade i en kornåker i Nord-Korea. Bildet er tatt av en Reuters-fotograf som var på tur i Nord-Korea under regimes kontroll. Som følge av dårlige avlinger og sanksjoner mot Nord-Korea, har millioner av mennesker behov for nødhjelp. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Nord-Korea

Nord-Korea topper verstingliste. Frykter millioner vil sulte i hjel

Behov for nødhjelp i Nord-Korea har nådd et kritisk nivå, ifølge organisasjon.

Sleivete Twitter-kommentarer, fornærmelser fra en statsleder til en annen og spekulasjoner rundt atomvåpen, har fått voldsom oppmerksomhet i media det siste året.

Den økende humanitære krisen nordkoreanerne lider får derimot ikke like mye oppmerksomhet. Ifølge Care International sin liste over forsømte humanitære kriser, kroner Nord-Korea på topp.

UTROLIG INTERVJU: Tidligere basketballstjerne Dennis Rodman har vært i Nord-Korea en rekke ganger over flere år og kjenner Kim Jong-un privat. Rodman forteller i dette intervjuet med CNN at møtet mellom Donald Trump, som han støtter helhjertet, og Kim Jong-un, er en stor dag for ham og noe han har jobbet for i en årrekke. Videre forteller Rodman ... Vis mer

«Atomproblemet i hovedsak løst»

Møtet mellom Trump og Kim Jong-un i Singapore, som fant sted for nesten en måned siden, forpliktet USA til å gi Nord-Korea sikkerhetsgarantier mot at Koreahalvøya lovet en full atomnedrustning.

I etterkant av møtet, har Trump uttalt i intervju med Fox News at det «nordkoreanske atomproblemet i hovedsak er løst».

Flere er likevel kritiske til presidentens optimisme, og hevder at Kim Jong-un bare strekker ut tiden på samme måte som nordkoreanske statsledere har gjort i flere generasjoner.

Selv om Nord-Korea ikke har utført noen videre testing av atomvåpen siden November i fjor, er det klart at våpnene fortsatt er til stede i Pyongyang.

Kjernefysiker og seniorforsker ved Forsvarets forsknings institutt, Halvor Klippe, uttaler overfor Dagbladet at han ikke er overrasket over at arbeidet med å utbedre anlegget fortsetter i Nord-Korea etter det historiske møtet i Singapore.

- Dette forandrer ikke det store bildet. Det er ingen tegn til at anlegget er stengt, i stedet fortsetter de som før, sier han.

Behovet for nødhjelp er kritisk

Toppmøtet i Singapore og Nord-Koreas utbygging av atomvåpen diskuteres heftig i både norske og internasjonale medier.

At disse sanksjonene, som er ment for å presse Nord-Korea til å avslutte sitt atomvåpenprogram, rammer bredt og hemmer forsyningene av mat og medisiner, blir ikke like ofte nevnt.

Mer enn 70 prosent av befolkningen, tilsvarende 18 millioner mennesker, er avhengig av matrasjoner fra staten for å kunne overleve, skriver organisasjonen på sine nettsider.

- To av fem nordkoreanere er underernærte. Politikken, stigende temperaturer, langvarig tørke og global oppvarming forverrer den humanitære situasjonen, skriver Care International.

Behovet for nødhjelp har nå nådd et kritisk nivå. Det forverret seg etter sommeren i fjor, da landet gikk gjennom den verste tørken siden 2001.

- Som et resultat av fjorårets tørke, trenger folk næringsrik mat, medisinsk hjelp, vann og sanitæranlegg. Blant de mest sårbare er kvinner og barn, skriver organisasjonen videre.

Ifølge Care International lider nesten en tredjedel av alle gravide og ammende mødre av akutt underernæring. 200 000 barn lider av det samme.

Kan dø av underernæring

Sanksjonene som er vedtatt i FN fører til at matrasjoner og nødhjelp bruker enda lengre tid på å nå fram, melder FNs barnefond.

Omar Abdi, visedirektør for FNs barnefond, sier til Reuters at selskapene som har ansvar for å forsyne landet med mat, blir enda mer forsiktige for å unngå å bryte sanksjonene som har blitt innført.

- Nå står 60 000 barn i fare for å dø av underernæring. Sanksjonene gjør det veldig vanskelig for oss å få inn forsyningene og alt tar mye lengre tid, sier Abdi.

De internasjonale sanksjonene mot Nord-Korea betyr at lokalbefolkningen lider desto mer.

I NORD-KOREA: Robert Mood, president i Norges Røde Kors. Foto: Røde Kors
I NORD-KOREA: Robert Mood, president i Norges Røde Kors. Foto: Røde Kors Vis mer

Når det er vanskelig å få inn de nødvendige medisinene og matleveransene, blir hverdagen langt vanskeligere for nordkoreanerne.

- Vi ser veldig konkret at sanksjonene rammer våre prosjekter, og at de rammer befolkningen. Medisinsk utstyr som ble sendt fra Norge for et halvt år siden har man jobbet intenst for å få inn, og det ankom først for tre dager siden, sier Robert Mood, president i Norges Røde Kors, til NRK.

Han frykter katastrofe om ikke mer hjelp slipper inn.

Trolig ikke på agendaen

Torben Bjørke-Henriksen, seniorrådgiver i Røde Kors, har besøkt det isolerte landet 25 ganger. Han har sett matmangelen og det akutte behovet for hjelp fra omverdenen med egne øyne.

Han forklarer at matvaresituasjonen er kritisk fordi Nord-Korea, uansett hvor mye mat de produserer, så er det ikke nok til hele befolkningen.

Mange av lokalsamfunnene er også svært utsatt for flom som truer med å ødelegge avlingene og forverre matmangelen i landet.

- Det er lite trolig at den humanitære situasjonen i Nord-Korea vil være på agendaen når de koreanske statslederne og Trump møtes, sier Bjørke-Henriksen til NRK.

Etter toppmøtet, som ble kringkasta over hele landet, er stemningen i lokalbefolkningen riktignok fylt med mer håp og en større åpenhet.

- I fjor var det en veldig spent stemning. Da var det mange som tenkte at en krig var overhengende og at en konflikt ville skje, men nå er det mer håp om en gjenforening med Sør-Korea, sier Bjørke-Henriksen.

SKOLEBARN: Da Røde Kors var i Nord-Korea nylig, besøkte de blant annet en skole. Foto: Røde Kors
SKOLEBARN: Da Røde Kors var i Nord-Korea nylig, besøkte de blant annet en skole. Foto: Røde Kors Vis mer

Ber Kina om hjelp

Søndag ble det kjent at Nord-Koreas leder Kim Jong-un ber Kina om hjelp for å få opphevet de internasjonale sanksjonene mot landet.

Kinas president, Xi Jinping, lovet å gjøre sitt beste for å etterkomme ønsket, skrev den japanske avisa Yomiuri Shimbun.

- Vi opplever stor smerte som følge av de økonomiske sanksjonene. Nå som vi har gjennomført et vellykket toppmøte mellom USA og Nord-Korea, ønsker jeg at Kina skal jobbe for å få opphevet sanksjonene, sa Kim til den kinesiske presidenten.

FN-sanksjonene mot Nord-Korea kommer til å være opprettholdt, selv om Kim Jong-un i møte med USAs president Donald Trump har sagt at han skal stoppe atomvåpenproduksjonen og kvitte seg med våpnene på sikt.

Da Trump og Kim møttes i Singapore for første gang i starten av juni, kom det fra statslederne at stoppmøtet var vellykket. Om lag ti dager etterpå sa Trump at Nord-Korea fortsatt utgjør en trussel mot verdenssamfunnet, men understreket på tirsdag at han fremdeles har tillit til regimet.

- Jeg er selvsikker på at Kim Jong-un vil respektere kontrakten vi signerte, og enda viktigere: håndtrykket. Vi ble enige om nedrustning av Nord-Koreas atomvåpen, skrev han på Twitter mandag.