Nord-Korea trapper opp

Nord-Korea opplyser at de forserer gjenvinningen av 8000 brenselstaver for å møte truslene fra USA. Plutonium fra disse kan gi dem 6-12 atomstridshoder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Plutonium-produksjonen foregår ved atomalegget i Yongbyon.

Opplysningene kommer fra Nord-Koreas viseutenriksminister Cho Su Hon, som stilte opp i et intervju med CNN. Han opplyser at Nord-Korea ikke vil bruke kjernefysisk materiale for å angripe andre stater, men for å beskytte sitt territorium.

Skremt av krigen mot Irak

Choe viser til at krigen mot Irak overbeviste regjeringen i Nord-Korea om at de trengte å styrke sitt forsvar, og indikerer at de nå har atomvåpen klare til bruk.

- Som vi tidligere har sagt, siden USA nå truer DPRK (Nord-Korea) med atomvåpen i et angrep mot DPRK, har vi ikke noe alternativ enn skaffe seg avskrekkende kjernefysisk materiale, sa ministeren.

Han forklarer at de derfor har tatt alle midler i bruk for å skaffe seg denne avskrekkende virkningen. Offisielle talsmenn fra USA mener at plutonium fra de 8000 brenselsstavene kan skaffe det kommunistiske diktaturet mellom 6 og 12 kjernefysiske stridshoder.

Viseutenriksminister Choe sier også til CNN at forholdet mellom ledelsen i Pyongyang og USA er på et bunnivå. Ledelsen i det lukkede landet angriper stadig USA verbalt fordi de ikke vil skrive under en ikke-angreps-pakt med Nord-Korea.

Taus om prøvesprengninger

Ministeren mener at en slik avtale vil føre til at Pyongyang kan samarbeide med det internasjonale samfunn når det gjelder kjernefysiske spørsmål.

- Vårt forslag er enkelt, vi vil bare at DPRK og USA skal senke våpnene samtidig, og eksistere fredelig sammen, sa Choe.

Han nekter å opplyse om og eventuelt når Nord-Korea skal teste ut kjernefysiske våpen. Regjeringen har tidligere antydet at de ville gjennomføre kjernefysiske tester.

Choe angriper også USA for president George W. Bush' uttalelse om at Nord-Korea er med i ondskapens akse sammen med Iran og Afghanistan.

Choe kom ikke med noen indikasjoner om når landet vil delta i flernasjonale samtaler med landets atomprogram. De møttes sist i Beijing i August.

- Vi har aldri kommet med noen lovnader for neste runde med samtaler, sa viseutenriksminister Cho Su Hon.

<B>ANLEGGET FRA LUFTA: Satelittbildet viser aomlanlegget Yongbyon fra lufta. Bildet er fra 5. mars i år.
YUONGBY0N-ANLEGGET: Her produserer nå Nord-Korea nok plutonium til å lage 6-12 atomstridshoder. Bildet fra inne på anlegget er fra 1996.
<B>SJEFEN: Kim Jong-Il arvet Nord-Korea fra sin far, og har ikke på noen som helst måte åpnet opp det lukkede landet.
<B>SER MOT SØR: Soldatene fra Nord-Korea følger med sørover på grensa
<B>SER MOT NORD: Soldatene fra Sør-Korea følger med på grensa mot nord.