Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea truer med å avlyse Trump-møte

Nord-Korea kaller militærøvelse en provokasjon.

MØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un mottok USAs utenriksminister Mike Pompeo i forrige uke. 12. juni skal Kim etter planen møte Donald Trump, men nå truer Nord-Korea med å avlyse møtet. Foto: KCNA / via REUTERS / NTB scanpix
MØTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un mottok USAs utenriksminister Mike Pompeo i forrige uke. 12. juni skal Kim etter planen møte Donald Trump, men nå truer Nord-Korea med å avlyse møtet. Foto: KCNA / via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea truer med å avlyse møtet mellom Kim Jong-un og USAs president Donald Trump, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

Grunnen til det skal være den pågående militærøvelsen til Sør-Korea og USA.

Det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået sier at Max Thunder, som øvelsen heter, er trening på en invasjon av nord og en provokasjon.

- Øvelsen, som har oss som mål, og som gjennomføres over hele Sør-Korea, utfordrer helt åpenbart Panmunjom-erklæringen, og er en militær provokasjon som går imot den positive politiske utviklingen på den koreanske halvøya, sier nyhetsbyrået KCNA.

- USA må også nøye drøfte skjebnen til det planlagte toppmøtet mellom Nord-Korea og USA, sett i lys av denne provokative militære støyen, som de gjennomfører i samarbeid med de sørkoreanske myndighetene.

Heather Nauert, talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, sier de ikke har fått noen informasjon om at møtet står i fare.

- Vi har ikke hørt noe fra den regjeringa (Nord-Koreas, journ.anm.) eller fra Sør-Koreas regjering som tilsier at vi ikke kunne fortsette med disse øvelsene eller at vi ikke kan fortsette med planleggingen av møtet mellom president Trump og Kim Jong-un neste måned, sier Haubert, ifølge CNNs Jake Tapper.

- Vi vil fortsette med å planlegge møtet mellom president Trump og Kim Jong-un.

Skal møtes i Singapore

Så seint som forrige uke ble det bekreftet at møtet mellom de to statslederne etter planen skal finne sted i Singapore 12. juni.

- Vi vil begge gjøre det til et veldig spesielt øyeblikk for verdensfred! tvitret Trump da han bekreftet tid og sted for møtet.

Trusselen om møteavlysning må ses på som det første tilbakeslaget i forholdet mellom de to nasjonene, etter at Trump og Kim lot til å ha gjort diplomatiske framskritt de siste månedene.

Det ble også gjort enda tydeligere da tre amerikanske statsborgere, som hadde vært fanget i Nord-Korea, kom hjem til USA.

- Vi ønsker å takke Kim Jong-un, sa Trump da han mottok de tre på amerikansk jord.

Også Kim Jong-un kommenterte det planlagte møtet, og omtalte det som en «historisk mulighet til å bygge en god framtid».

I forkant av offentliggjøringen av tid og sted for møtet var USAs utenriksminister Mike Pompeo i Nord-Korea for å møte Kim Jong-un. Et av temaene da var hvor Kim og Trump skulle møtes.

SIGNERER AVTALE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerer begge erklæring om full atomnedrustning på Korea-halvøya og uttrykker et felles mål om å få slutt på Koreakrigen. Video: CNN Vis mer

Avlyste møte med Sør-Korea

Noe som definitivt er avlyst er det planlagte møtet mellom topper fra Nord- og Sør-Korea, som skulle ha funnet sted onsdag.

Det var meningen at de to landene skulle diskutere hvordan de skal følge opp det de ble enige om under det historiske møtet forrige måned.

Under dette møtet signerte de to landenes presidenter, Kim Jong-un og Moon Jae-in, en erklæring om atomvåpennedrustning på Korea-halvøya.

I tillegg ble de enige om at de skal jobbe for en fredsavtale mellom landene, som endelig skal avslutte Koreakrigen formelt etter 68 år.

- Det tok lang tid før Korea ble samlet. Sør- og Nord-Korea er det samme folk. Det samme blod. De kan ikke være separert, sa Kim Jong-un i en uttalelse etter møtet.

- De to lederne erklærer høytidelig overfor de 80 millioner menneskene i landet vårt og i hele verden at det ikke vil være mer krig på Koreahalvøya og at en ny fredstid har begynt, het det blant annet i erklæringen.

Og det var altså denne erklæringen de to landene nå etter planen skulle gå videre med.

Den fem mann sterke delegasjonen fra Nord-Korea skulle etter planen ledes av Ri Son-kwon, lederen for «Komiteen for en fredelig gjenforening av landet».

Sør-Koreas delegasjon skulle ledes av gjenforeningsminister, Cho Myoung-gyon.

Beskjeden fra Nord-Korea kommer dagen etter at tankesmia 38 North, som er tilknyttet USA-Korea-instituttet ved John Hopkins University, meldte at Nord-Korea er i ferd med å plukke fra hverandre atomtestanlegget Punggye-ri.

Det er i tråd med det Kim Jong-un tidligere har uttalt, nemlig at Nord-Korea vil legge ned anlegget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media