MARKERER: Her sverger nordkoreanske soldater å hevne en hver militær bevegelse fra Sør-Korea. Bildet ble tatt i slutten av norvember i fjor. Foto: AP Photo/Jon Chol Jin/NTBScanpix
MARKERER: Her sverger nordkoreanske soldater å hevne en hver militær bevegelse fra Sør-Korea. Bildet ble tatt i slutten av norvember i fjor. Foto: AP Photo/Jon Chol Jin/NTBScanpixVis mer

Nord-Korea truer med angrep om ikke folk forlater sørkoreanske grenseøyer

Vil ikke bytte atombomber mot nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea advarer i dag om et mulig angrep mot sørkoreanske øyene langs grensa vest i landet, melder Korea Times.

De krever også at alle som bor på øyene må forlate dem.

Statsminister Avisa knytter truslene til den sørkoreanske statsministerens besøk til Yeonpyeong. For tre år siden sto Nord bak et dødlig angrep på øya.

Under besøket sa statsminister Chung Hong-won at Sør-Korea skal slå hardt tilbake om naboene i nord gjør noe ut av sine trusler. Dette falt naturlig nok ikke i god jord i Pyongyang.

I en uttalelse ble statsministeren kritisert, og det kom trusler om at statsministeren er det første målet som vil bli truffet i Sør.

Nødhjelp I en FN-rapport fra i fjor konkluderes det med at 28 prosent av barna under fem år i Nord-Korea lider av feilernæring. Sanksjonene mot landet blir stadig strammet inn, som et signal på at landet må forandre sin våpen- og utenrikspolitikk for å få hjelp.

Tidligere denne uka sa USAs sikkerhetsrådgiver Tom Donilon at Washinton er villig til å være med på seriøse samtaler med Nord, om de forandrer politikken.

- For å få den hjelpen de desperat trenger, og respekten de sier at de vil ha, må Nord-Korea forandre retning, sa han i forrige uke, ifølge nyhetsbyrået AFP.

I uttalelsen sier den nordkoreanske utenriksministeren at uttalelsen er latterlig, selv om slike fristelser kanskje virker på andre land.

- Alvorlig feil I uttalelsen, som ble lest opp på den statseide TV-kanalen i Nord-Korea, avviste utenriksministeren påstander om at Nord truer med våpen for å få mer nødhjelp.

- USA tar alvorlig feil om de tror at Nord-Korea bruker sitt våpenprogram i et forsøk på å få naboland til å gi mer nødhjelp, sto det i uttalelsen.

Tirsdag sa etterretningssjef James Clapper i den amerikanske kongressen at Nord-Koreas utvikling av atomvåpen utgjør en «seriøs trussel», og fredag ble det kjent at USA skal utplassere 14 «avskjæringsraketter» som svar på denne trusselen.

SAMTALER: Sikkerhetsrådgiver Tom Donilon (t.h.) sier at USA kan gå med på seriøse samtaler med Nord-Korea, om de skifter retning. Her sammen med USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton Foto: REUTERS/Jason Reed/NTBScanpix
SAMTALER: Sikkerhetsrådgiver Tom Donilon (t.h.) sier at USA kan gå med på seriøse samtaler med Nord-Korea, om de skifter retning. Her sammen med USAs tidligere utenriksminister Hillary Clinton Foto: REUTERS/Jason Reed/NTBScanpix Vis mer