Nord-Korea truer med atomprøvesprengning etter FN-kritikk

Nye satellittbilder antyder at Nord-Korea er i ferd med å starte et anlegg for fremstilling atomvåpenmateriale. Samtidig truer myndighetene med en ny atomprøvesprengning etter FN-kritikk.

TRUER: Nord-Korea og landets diktator, Kim Jong-un, truer med atomprøvesprengning etter FN-kritikk. Foto: EPA/KCNA SOUTH KOREA OUT
TRUER: Nord-Korea og landets diktator, Kim Jong-un, truer med atomprøvesprengning etter FN-kritikk. Foto: EPA/KCNA SOUTH KOREA OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Satellittbildene viser damp som stiger opp fra et gjenvinningsanlegg ved Nord-Koreas viktigste atomanlegg Yongbyon, melder USA-Korea-instituttet ved John Hopkins universitet.

Anlegget brukes til å gjenvinne brensel fra reaktoren i Yongbyon, som er Nord-Koreas viktigste kilde til våpenplutonium. De siste satellittbildene har vist at reaktorene har vært stengt i ti uker, noe som er mer enn det som trengs for rutinemessig vedlikehold. Instituttet advarer imidlertid om at det er for tidlig å trekke en endelig konklusjon.

Opplysningene kommer omtrent samtidig Pyongyang truer med underjordiske atomprøvesprengninger etter at FN tirsdag vedtok en resolusjon som ber Sikkerhetsrådet vurdere om Nord-Korea skal stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

FN-komiteen som vedtok resolusjonen, tok dermed det første skrittet mot en internasjonal straffeforfølgelse av regimet i Pyongyang for anklager om forbrytelser mot menneskeheten.

Nord-Koreas utenriksdepartement kaller i en uttalelse resolusjonen en «svindel» og anklager USA for å stå i bresjen for et forsøk på å ydmyke Pyongyang foran det internasjonale samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer