Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea truer med atomprøvesprengning etter FN-kritikk

Nye satellittbilder antyder at Nord-Korea er i ferd med å starte et anlegg for fremstilling atomvåpenmateriale. Samtidig truer myndighetene med en ny atomprøvesprengning etter FN-kritikk.

TRUER: Nord-Korea og landets diktator, Kim Jong-un, truer med atomprøvesprengning etter FN-kritikk. Foto: EPA/KCNA SOUTH KOREA OUT
TRUER: Nord-Korea og landets diktator, Kim Jong-un, truer med atomprøvesprengning etter FN-kritikk. Foto: EPA/KCNA SOUTH KOREA OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Satellittbildene viser damp som stiger opp fra et gjenvinningsanlegg ved Nord-Koreas viktigste atomanlegg Yongbyon, melder USA-Korea-instituttet ved John Hopkins universitet.

Anlegget brukes til å gjenvinne brensel fra reaktoren i Yongbyon, som er Nord-Koreas viktigste kilde til våpenplutonium. De siste satellittbildene har vist at reaktorene har vært stengt i ti uker, noe som er mer enn det som trengs for rutinemessig vedlikehold. Instituttet advarer imidlertid om at det er for tidlig å trekke en endelig konklusjon.

Opplysningene kommer omtrent samtidig Pyongyang truer med underjordiske atomprøvesprengninger etter at FN tirsdag vedtok en resolusjon som ber Sikkerhetsrådet vurdere om Nord-Korea skal stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC).

FN-komiteen som vedtok resolusjonen, tok dermed det første skrittet mot en internasjonal straffeforfølgelse av regimet i Pyongyang for anklager om forbrytelser mot menneskeheten.

Nord-Koreas utenriksdepartement kaller i en uttalelse resolusjonen en «svindel» og anklager USA for å stå i bresjen for et forsøk på å ydmyke Pyongyang foran det internasjonale samfunnet.

- Denne aggresjonen fra USA gjør at vi ikke lenger kan avstå fra å iscenesette en ny kjernefysisk test, skriver departementet i uttalelsen.

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media