Nord-Koreas atomvåpen

Nord-Korea truer med atomtester verden ikke har sett siden 1980

Norsk ekspert kan vanskelig se for seg at Kim Jong-un kommer til å sprenge en atombombe i atmosfæren.

ATMOSFÆRISK EKSPLOSJON: Frankrike var et av landene som ikke skrev under på forbudet mot atmosfæriske prøvesprenginger i 1963. Her tester de en atombombe på Muruaroa-atollen i Fransk-Polynesia i det sørlige Stillehavet i 1971. Den siste av atombomber i atmosfæren ble testen av Kina i 1980. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix
ATMOSFÆRISK EKSPLOSJON: Frankrike var et av landene som ikke skrev under på forbudet mot atmosfæriske prøvesprenginger i 1963. Her tester de en atombombe på Muruaroa-atollen i Fransk-Polynesia i det sørlige Stillehavet i 1971. Den siste av atombomber i atmosfæren ble testen av Kina i 1980. Foto: AFP PHOTO / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Totalt har pariastaten Nord-Korea gjennomført seks atomprøvesprenginger, alle sammen undergrunns.

I går kom regimet med et nytt skremmeskudd, da de prøveskjøt deres til nå største og kraftigste missil - med navnet Hwasong-15.

Det var landets 23. langdistansemissiloppskytning så langt i år.

AVANSERT: Eksperter CNN har vært i kontakt med, sier at missilen er så avansert at den kan lande «omtrent hvor som helst».Vis mer Vis mer

Rekkevidde på 13 000 kilometer

Det er også den mest fryktinngytende i form av høyde og potensiell rekkevidde.

Missilet skal ha nådd en svært høy bane, 4500 kilometer over jordas overflate. Hvis det er korrekt, betyr det at missilet gikk ti ganger høyere enn banen som Den internasjonale romstasjonen befinner seg i.

I en kunngjøring fra Pyongyang hevder regimet at det nye missilet er i stand til å nå hele USA.

- Hwasong-15 er et interkontinentalt missil med et veldig stort stridshode, og det er i stand til å ramme hele USAs fastland, står det.

Pentagon har bekreftet at missilet ble avfyrt fra Sain Ni, fløy rundt 1000 kilometer østover, for så å lande i Japanhavet.

- Dersom dagens tall er korrekte, vil missilet ha en rekkevidde på mer enn 13 000 kilometer hvis det flyr i en standard bane framfor den høyere banen i testen, sier den amerikanske forskergruppa Concerned Scientists.

Men det nye missilets potensielle rekkevidde er ikke den eneste trusselen fra diktator Kim Jong-un.

Truer med skremmende test

I september hintet Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho om at regimet kan gjennomføre en atmosfærisk atomprøvesprenging over Stillehavet, enten ved å feste et stridshode til en missil eller slippe det fra et fly.

En nordkoreansk tjenestemann sier også til CNN at deres mål er å teste en interkontinental missil som kan nå USA etterfulgt av en atomprøvesprenging over bakken.

Om det skulle skje, vil det være den første atomeksplosjonen i atmosfæren på flere tiår. Seniorforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) har vanskelig å se for seg at det skal skje.

- En atmosfærisk kjernevåpentest med et missil er det ultimate beviset for at disse våpnene fungerer. Men jeg har vanskelig for å se for meg at Nord-Korea vil gå til det steget. Det vil være en provokasjon som langt overgår noe annet landet har gjort innenfor missiler og kjernevåpen, sier Kippe til Dagbladet.

- Helt annen situasjon

Den trusselen har skapt alvorlig bekymring i verdenssamfunnet. Ved en atmosfærisk atomprøvesprenging vil missilet typisk avfyres fra et skip. I prinsippet vil menneskene på jorda være prisgitt Nord-Koreas presisjon og vinden som fanger opp de radioaktive skyene.

SVARTE PRESSEN: USAs president Donald Trump svarte pressen etter at Nord-Korea igjen har skutt opp en missil. Han svarte at de vil ta hånd om det. Video: NTB / Scanpix / CNN Vis mer

- Merk at Nord-Korea er nøye med å påpeke at det ikke har vært noen skadelige utslipp av radioaktivitet når de tester kjernevåpen under bakken. Situasjonen ville vært en helt annet med en atmosfærisk test, hvor nedfallet ville latt seg måle over hele verden, sier Kippe til Dagbladet.

Mens undergrunnstester merkes på Richters skala, som registrerer bevegelser i jordoverflaten, er en atmosfærisk atomprøvesprenging langt mer skremmende og vil skape en gigantisk soppsky.

- Trump må presse

- Dagens test viser at Pyongyang fortsatt føler at de kan teste når de vil. Det betyr også at Trump-administrasjonen må presse Nord-Korea til å ikke gjennomføre en atmosfærisk atomprøvesprenging, sier forsker Adam Mount fra Foreningen for amerikanske forskere til CNN.

- Det kan bety at Nord-Korea vil avfyre et missil med et stridshode og sprenge den noen hundre kilometer over Stillehavet. Det kan være de bløffer, men de har samtidig et behov for å teste sin egen kapasitet, sa forsker Yang Uk ved Det koreanske forsvars- og sikkerhetsforumet i Seoul til Reuters tidligere i år.

Tidligere skandaler

Den aller største amerikanske atmosfæriske prøvesprengingen ble gjennomført på Bikiniatollen av USA i 1954 og hadde kodenavnet Castle Bravo. Den ble en skandale, og eksplosjonen var nesten tre ganger kraftigere enn hva USA hadde forventet. Eksplosjonen spredte radioaktivt materiale over hele verden og førte til slutt til forbud mot atmosfæriske tester.

Den største bomba som noen gang er testet, er russiske Tsar Bomba, som ble detonert i 1961 og hadde en sprengkraft på 50 megatonn.

Den har også ført til dramatiske konsekvenser for både helse og miljø på øygruppa og nærliggende området i all tid siden.

I disse testene ble det imidlertid ikke testet med et missil. Den eneste amerikanske testen av et aktivt stridshode på en missil var Frigate Bird-operasjonen i Stillehavet i 1962, da USA skjøt et missil mot Christmasøya som eksploderte over 3000 meter over havet, ifølge Nuclear Weapon Archive.

Både Russland og USA innførte forbud mot slike tester like etter i 1963 - midt under Den kalde krigen.

Den siste avfyringen med et kjernefysisk våpen i jordas atmosfære ble gjennomført av Kina i 1980. Da detonerte de et stridshode på saltslettene langs den gamle Silkeveien 1300 kilometer vest for Beijing.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer