DIKTATOR: Sørkoreanske småbarn tar bilde av Kim Jong-il på et museum i Seoul - samtidig truer Nord-Korea med atomkrig. Foto: AP/Scanpix
DIKTATOR: Sørkoreanske småbarn tar bilde av Kim Jong-il på et museum i Seoul - samtidig truer Nord-Korea med atomkrig. Foto: AP/ScanpixVis mer

Nord-Korea truer med atomvåpen og hellig hevnkrig

Raser mot USA og Sør-Koreas marineøvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): I går truet Nord-Korea med krig. Nå skur de opp temperaturen enda mer, med trusler om kraftig kjernefysisk avskrekking som svar på USAs og Sør-Koreas marineøvelse i Japanhavet.

- Hæren og det nordkoreanske folk vil ved hjelp av sin mektige atom-avskrekkelse svare på den største kjernefysiske krigsøvelsen USA og deres sørkoreanske marionetter noensinne har holdt, heter det i en uttalelse fra det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået NCNA.

Nord-Korea er klare for å iverksette hellig, hevnkrig når det skal være, heter det videre, ifølge AP.

Provosert av militærøvelse
Rundt 20 marinefartøy, derav ett amerikansk hangarskip, og 200 fly skal delta i den fire dager lange øvelsen i Japanhavet som starter i morgen. Øvelsen har som offisielt mål å skremme Nord-Korea fra å angripe og er også blitt kritisert av Kina.

Nord-Koreas nasjonale forsvarskommisjon reagerer særlig sterkt på at det atomdrevne amerikanske hangarskipet USS George Washington skal delta under marineøvelsen som innledes søndag, og svarer med å true med egne atomvåpen.

De mener dette ikke er en øvelse, men en militær operasjon mot Nord-Koreas selvstendighet og sikkerhet.

- Aksjonen er ikke noe annet enn en ren provokasjon for å kue Nord-Korea med våpenmakt, sier landets forsvarskomité.

Vil ikke ha ordkrig
Som svar på truslene fra nord sier Det hvite hus at de ikke er interessert i en ordkrig med Nord-Korea.

- Vi ønsker mer konstruktiv handling og færre provoserende utspill fra Pyongyang, sier en talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, PJ Crowley, ifølge BBC.

Sør-Korea gjør det klart at de er forberedt på det som måtte komme.

- Vi er fullt forberedt på å svare militært på enhver provokasjon fra Nord-Korea, sa general Han Min-koo, som leder Sør-Koreas hær i går.

Situasjonen på den Koreanske halvøya har vært svært spent etter senkingen av et sørkoreansk krigsskip i mars.
Den internasjonale granskingen av hendelsen slo fast at det var en torpedo fra Nord-Korea som senket skipet, men dette har blitt totalt avvist av Pyongyang. De fleste tror likevel ikke at Nord-Korea vil gjøre alvor av krigstruslene.

RASLER MED SABLENE: Mannskap og fly ombord USS George Washington i Busan i Sør-Korea. Foto: AP/Scanpix
RASLER MED SABLENE: Mannskap og fly ombord USS George Washington i Busan i Sør-Korea. Foto: AP/Scanpix Vis mer