IKKE FØRSTE GANG: Nord-Koreas politiske ledelse går ikke av veien for å komme med trusler og ukonvensjonelle uttalelser. Den siste trusselen mot nabolandet Sør-Korea vekker harme i FN: Foto: ED JONES/ AFP
IKKE FØRSTE GANG: Nord-Koreas politiske ledelse går ikke av veien for å komme med trusler og ukonvensjonelle uttalelser. Den siste trusselen mot nabolandet Sør-Korea vekker harme i FN: Foto: ED JONES/ AFPVis mer

Nord-Korea truer med «endelig ødeleggelse» av Sør-Korea

Uttalelsene vekker både forbløffelse og massiv fordømmelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under FNs nedrustningskonferanse i Genève truet like godt Nord-Koreas utsending med «endelig ødeleggelse» av Sør-Korea. Uttalelsene vekket både forbløffelse og massiv fordømmelse.

- Som ordtaket sier: En nyfødt valp frykter ikke tigeren. Sør-Koreas uberegnelige atferd bærer bare bud om dets egen endelige ødeleggelse, sa den nordkoreanske diplomaten Jon Yong-ryong da han holdt et innlegg under nedrustningskonferansen tirsdag.

- Nye skritt Jon varslet også at nye skritt kan være i vente etter forrige ukes atomprøvesprengning.

Nord-Korea har tatt «bestemte skritt i selvforsvar», sa diplomaten, med henvisning til atomprøvesprengningen. Han advarte samtidig USA mot å svare på en «fiendtlig» måte.

- Da vil Nord-Korea ikke ha noe annet valg enn å ta både et annet og et tredje skritt.

Jons trusler førte til massiv fordømmelse fra andre nasjoner på nedrustningskonferansen.

- Upassende Den britiske FN-ambassadøren Joanne Adamson kalte språkbruken fullstendig upassende og mente at diskusjonen med Nord-Korea er kommet på feil kurs.

- Det er utillatelig at noen framsetter trusler om mulig ødeleggelse av et medlem av FN, sa Adamson.

USAs ambassadør Laura Kennedy opplever Jons uttalelser som dypt foruroligende og er særlig opprørt over at Jon varslet ødeleggelse av Sør-Korea.

- Slik språkbruk er fullstendig på kollisjonskurs med de mål denne organisasjonen arbeider for, fastslo Kennedy.

Den spanske FN-utsendingen Javier Gil Catalina sa han ble svært forbløffet over uttalelsene, som han også mener er et brudd på internasjonal lov.

- Jeg har aldri hørt lignende i min 30 år lange karriere, uttalte Catalina.

(NTB)