<strong>TRUER MED KRIG:</strong> - Det vil komme et fysisk svar til truslene som USA representerer ved å gjøre militære steg i regionen, sier Nord-Koreas talsmann Ri Tong-il. Foto: AP Photo/Na Son-Nguyen/Scanpix
TRUER MED KRIG: - Det vil komme et fysisk svar til truslene som USA representerer ved å gjøre militære steg i regionen, sier Nord-Koreas talsmann Ri Tong-il. Foto: AP Photo/Na Son-Nguyen/Scanpix Vis mer

Nord-Korea truer med krig

Sier det vil komme et «fysisk svar» fra Nord-Korea dersom USA gjennomfører militærøvelse med Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): - Det vil komme et fysisk svar til truslene som USA representerer ved å gjøre militære steg i regionen.

Det sa Nord-Koreas talsmann Ri Tong-il til internasjonal presse under ASEAN-konferansen som pågår i Hanoi, ifølge Reuters. 27 land deltar på den regionale konferansen, blant annet Kina, Japan, Russland, USA, EU og Canada.

- Ingen øvelse Ri Tong-il mener den planlagte militærøvelsen som USA planlegger å gjennomføre sammen med Sør-Korea slett ikke er noen øvelse, men en  militær operasjon mot Nord-Koreas selvstendighet og sikkerhet.

Rundt 8000 militært personell, 200 fly og 20 sjøfartøy fra USA og Sør-Korea skal delta i en stor øvelse i Det japanske hav på søndag.

Øvelsen er den første i flere planlagte militærøvelser. Hensikten er å sende et klart budskap til Nord-Korea om at de må slutte med det USA oppfatter som en aggressive adferd.

- Nord-Korea må endre seg USAs utenriksminister Hillary Clinton er tilstede på konferansen, og mener de sterke landene i Asia må gjøre det som skal til for å oppfordre Nord-Korea til å «gjøre det de må, stoppe utviklingen innenfor kjernefysikk og søke reell fred.»

- Washington ser fram til dagen Pyongyang bruker mindre energi på å komme med trusler og mer på å skape muligheter, sier Clinton.

- En fredelig løsning på problemene på koreahalvøya vil bare være mulig dersom Nord-Korea fundimentalt endrer sin oppførsel, sier hun.

<strong>- MÅ ENDRE SEG:</strong> - En fredelig løsning på problemene på koreahalvøya vil bare være mulig dersom Nord-Korea fundimentalt endrer sin oppførsel, sier hun. Foto: REUTERS/Kham
- MÅ ENDRE SEG: - En fredelig løsning på problemene på koreahalvøya vil bare være mulig dersom Nord-Korea fundimentalt endrer sin oppførsel, sier hun. Foto: REUTERS/Kham Vis mer

Øvelsen ble planlagt etter at en rapport slo fast at Nord-Korea sto bak senkningen av det sørkoreanske marineskipet Cheonan i mars. Tidligere denne måneden fordømte FN formelt senkningen, men nevnte ikke Nord-Korea spesifikt.

- Forberedt på «fysisk svar» Japan har nylig annonsert at de ønsker å sende fire marineoffiserer til militærøvelsen som observatører etter å ha fått invitasjon fra de to landene.

Militærøvelsen vil etter planen skje fra 25. til 28. juli.

- Vi er fullt forberedt på å svare militært på enhver provokasjon fra Nord-Korea, sier general han Min-koo, som leder Sør-Koreas hær, ifølge CNN.

<strong>BAKGRUNNEN:</strong> Den omstridte øvelsen ble planlagt etter at en rapport slo fast at Nord-Korea sto bak senkningen av det sørkoreanske marineskipet Cheonan i mars. Tidligere denne måneden fordømte FN formelt senkningen, men nevnte ikke Nord-Korea spesifikt. Foto: AP Photo/ Shin Young-keun, Yonhap/Scanpix
BAKGRUNNEN: Den omstridte øvelsen ble planlagt etter at en rapport slo fast at Nord-Korea sto bak senkningen av det sørkoreanske marineskipet Cheonan i mars. Tidligere denne måneden fordømte FN formelt senkningen, men nevnte ikke Nord-Korea spesifikt. Foto: AP Photo/ Shin Young-keun, Yonhap/Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer