Nord-Korea truer med krig

Nord-Korea frykter ingen: Nå truer det lille landet USA med krig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea sa tirsdag at økonomiske sanksjoner mot landet vil bety krig, og at USA burde åpne for samtaler. Samtidig nærmer USA seg Sør-Koreas kompromissforslag for krisen på Korea-halvøya.

Nord-Korea ser USAs forsøk på å isolere landet som en krigserklæring.

- Strategien betyr totale økonomiske sanksjoner med sikte på å isolere Nord-Korea, het det i en melding fra det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået (KCNA).

- Sanksjoner betyr en krig, og krig kjenner ingen nåde. USA bør åpne for dialog med Nord-Korea, ikke krig, og være fullstendig klar over den svært høye prisen de vil måtte betale for slike hensynsløse handlinger, het det videre.

Kommentarene kom i en offisiell kommentar til at USA beslagla en skipslast med nordkoreanske raketter. Rakettene ble sendt til Jemen i desember.

- USAs handling var sjørøveri mot et nordkoreansk skip med rakettdeler og bygningsmaterialer om bord, som skulle leveres til et land under en lovlig handelskontrakt inngått med landet, het det i meldingen fra KCNA.

Beslaget av skipslasten blir videre karakterisert som bevis på USAs «ulovlige og umenneskelige politikk overfor Nord-Korea».

Dialog

Mandag sa USAs president George W. Bush at landet ikke har noen planer om å angripe Nord-Korea.

Den amerikanske presidenten la til at han håper uenigheten om Pyongyang-regimets atomprogram kan løses på en fredelig og diplomatisk måte.

- Vi har ingen intensjoner om å invadere Nord-Korea. Jeg tror dette vil bli løst på en fredelig måte, og jeg mener det kan bli løst på diplomatisk vis, sa USAs president i en kort uttalelse.

Nærmer seg Sør-Korea

Representanter for USA, Japan og Sør-Korea er samlet i Washington til et todagers møte for å samordne de tre landenes politikk overfor Pyongyang-regimet. Mandag kom det signaler om at USA nå ser ut til å nærme seg det sørkoreanske kompromissforslaget for å løse krisen med Nord-Korea.

- Detaljene i Sør-Koreas forslag er ikke et stort problem, sa en høytstående tjenestemann til AFP mandag kveld.

Tirsdag offentliggjør USA, Japan og Sør-Korea en felles erklæring, og ifølge den anonyme kilden vil den innebære et skifte i USAs tilnærming til krisen.

- Se etter spissfindigheter i utviklingen av vår posisjon. Jeg tror du vil finne at det er interessant lesning, men du må lese den nøye, sier en kilde om den ventede erklæringen.

Sør-Koreas forslag går ut på at USA gir Nord-Korea en skriftlig garanti for at USA ikke har planer om å angripe landet, og at USA gjenopptar oljeleveransene. Til gjengjeld skal Nord-Korea avslutte atomvåpenprogrammet.

Nord-Korea har krevd en form for ikke-angrepspakt med USA, men dette kommer ikke Bush-administrasjonen til å gå med på.

Fra amerikansk side er man svært motvillig til å gi innrømmelser overfor nordkoreanerne, fordi det oppfattes som ensbetydende med å belønne den form for utpressing amerikanerne mener Pyongyang-regimet bedriver.

Siste mulighet

Mandag vedtok Det internasjonale atomenergibyrå (IAEA) en resolusjon som gir Nord-Korea en siste mulighet til å slippe byråets inspektører inn igjen i landet.

I resolusjonen kreves det et møte med nordkoreanske representanter umiddelbart slik at inspektørene, som ble utvist nyttårsaften, får gjenoppta sitt arbeid. Det kreves også at byråets overvåkingsutstyr på atomanlegget i Yonbgyon settes tilbake i funksjon.

Hvis ikke Nord-Korea gjenopptar samarbeidet med IAEA, heter det i resolusjonen at landet «ytterligere bryter» med de internasjonale avtalene landet har inngått.

Ifølge en talskvinne for IAEA innebærer dette en trussel om å videresende saken til Sikkerhetsrådet i FN, som har mulighet til å innføre straffereaksjoner.

(NTB)

AMBASSADØR:</B> Choe Kim-Su er Nord-Koreas ambassadør i Kina. 3.januar sa han på en pressekonferanse at andre land inviteres til å megle mellom USA og Nord-Korea, men at landet hans ikke aksepterer at det stilles betingelser på forhånd.