Nord-Korea truer med «nådeløs gjengjeldelse» etter at Sør-Korea skjøt varselskudd

Skjøt varselskudd mot en patruljebåt fra nord i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalstaben i Nord-Korea sier de nå vil skyte uten varsel på alle sørkoreanske skip som beveger seg «så mye som 0,001 millimeter» inn i det omstridte farvannet i Gulehavet. Sør-Korea ble bedt om å beklage sin «skjødesløse militære provokasjon», som ifølge nordkoreanerne hadde til hensikt «å presse den situasjonen i det betente området til randen av en eksplosjon».

- Fra nå vil vi uten varsel skyte rett på ethvert krigsskip fra Sør-Koreas marionettstyrker. De bør legge seg på minne at de vil bli stilt overfor vår nådeløse gjengjeldelse, når som helst, hvor som helst og på hvilken måte som helst, heter det i en uttalelse som ble sitert av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Begge sider klager over hyppige grensekrenkelser til havs og det var mindre trefninger mellom landenes maritime styrker i 1999, 2002 og 2009. Nord-Korea anerkjenner ikke delelinjen til havs og mener den er trukket opp ensidig av de amerikanskledede FN-styrkene etter Koreakrigen på begynnelsen av 1950-tallet. De to landene er fortsatt formelt i krig, ettersom konflikten for over 60 år siden endte med en våpenhvileavtale, men ingen fredsslutning.

Den siste grensekrenkelsen skjer samtidig som Nord-Korea legger press for å få til samtaler med sikte på å dempe den militære spenningen som har eskalert etter at nordkoreanerne gjennomførte en atomprøvesprengning i januar.

(NTB)