TRUER MED MER: Nord-Korea truer i en ny uttalelse med «sterkere handling» om ikke USA slutter med sin fiendskap. Foto: Scanpix
TRUER MED MER: Nord-Korea truer i en ny uttalelse med «sterkere handling» om ikke USA slutter med sin fiendskap. Foto: ScanpixVis mer

Nord-Korea truer med «sterkere handling»

Om ikke USA slutter med sin fiendskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord Koreas utenriksdepartemente hevder nå i ei melding at deres kjernefysiske test var en handling i selvforsvar som svar på trusler fra USA, og at de vil gå sterkere til verks om USA ikke stopper sin fiendtlighert, melder nyhetsbyrået Reuters.

- Den siste atomprøvesprengningen var bare den første handlingen der vi utøvde så mye tilbakeholdenhet som mulig, heter det i meldinga fra landets utenriksdepartement, publisert av det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

«Menneskeskapt jordskjelv» - Hvis USA kompliserer situasjonen med fortsatt fiendskap, vil vi ikke ha annet valg enn å gå til enda sterkere andre eller tredje runde med handling, heter det i fortsettelsen.

Hva disse skal bestå av, utdypes ikke, ifølge NTB.

Det var ved 0430-tida
i natt norsk at de første meldingene fra Sør-Korea kom om deres registrering av unaturlig seismisk aktivitet i Nord-Korea. Sørkoreanske medier meldte om et «menneskeskapt jordskjelv» i nabolandet.

Nord-Korea hart senere gått ut og uttalt at de har gjennomført en vellykket, underjordisk atomprøvesprengning.

- Forminsket atombombe - Prøvesprengningen ble utført på en «sikker og perfekt» måte. Det ble brukt en forminsket atombombe med forsterket kraft, opplyser regimet gjennom det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Litt over klokka fem bekreftet en diplomat i FNs sikkerhetsråd at Nord-Korea har foretatt sin tredje prøvesprengning av atomvåpen, og klokka 0646 norsk tid bekrefter Sør-Korea det samme. Chun Young-woo, nasjonal sikkerhetsrådgiver i Sør-Korea, bekrefter prøvesprengningen.

Ifølge det norske forskningsinstituttet NORSAR på Kjeller utenfor Lillestrøm ble prøvesprengninga målt til 5.0 på Richters skala.

Samme sted Til sammenlikning, melder instituttet, hadde den forrige nordkoreanske prøvesprengninga, som fant sted den 25. mai 2009, en styrke på 4.7. Den første nordkoreanske prøvesprengninga den 9. oktober 2006 hadde en styrke på 4.2.

Hendelsen er lokalisert til 41.28N, 129.07E, ifølge instituttet.

Prøvesprengningen ble utført på samme sted som landets tidligere to prøvespreningner - i fylket Kilju nordøst i landet, omkring 2,4 mil nordvest for byen Sungjipaegam.