STATSLEDERE: Donald Trump kritiserer Nord-Korea og Kim Jong-un (til venstre), og Nord-Koreas statsleder kritiserer tilbake. Foto: NTB Scanpix
STATSLEDERE: Donald Trump kritiserer Nord-Korea og Kim Jong-un (til venstre), og Nord-Koreas statsleder kritiserer tilbake. Foto: NTB ScanpixVis mer

Nord-Korea og USA

Nord-Korea: Trump er en gangster som liker å leke med ild

Kim Jong-un kaller Donald Trump «sinnsforvirret» og at presidenten vil «betale dyrt» for truslene han kom med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Via det Nord-Koreanske nyhetsbyrået KCNA, kommer Kim Jong-un med en ny beskjed til USAs president Donald Trump.

I en uttalelse sier Kim Jong-un at Trump er «uegnet til å være øverstkommanderende for et land». Han beskriver også presidenten som «en skurk og en gangster som liker å leke med ild», skriver nyhetsbyrået AP.

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump var nådeløs mot blant annet Iran og Nord-Korea da han holdt sin tale for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Riktig vei

Kim sier videre ifølge nyhetsbyrået at Trumps kommentarer har overbevist ham.

- Veien jeg valgte er riktig og det er den jeg må følge til den siste, sier Kim Jong-un i uttalelsen, skriver AP.

Hva slags vei det er snakk om, kommer ikke fram.

Kim «tenker hardt» på responsen han skal gi Trumps trusler, ifølge nyhetsbyrået. Men sier at Trump «vil betale dyrt for sin tale om at han ville til å ødelegge Nord-Korea»

FN-tale

Uttalelsen kommer et døgn etter at Nord-Koreas utenriksminister Ri Yong-ho sa at Trumps trusler «lyden av en hund som bjeffer».

Trumps trusler som det vises til, er fra under den amerikanske presidentens tale under FNs generalforsamling i New York tidligere denne uka. Foran 129 satsledere kalte Trump Kim Jong-un for «en rakettmann på et selvmordsoppdrag».

Trump refset også andre land som handler og samarbeider med Kim Jong-uns regime.

Reagerer

Statsminister Erna Solberg er på plass i New York denne uke i forbindelse med FNs generalforsamling. I et intervju med Dagbladet tirsdag sa Solberg at hun reagerte på Trumps tale.

Det hun reagerte på var «et budskap som bidrar til å akselererer situasjonen».

Statsministeren var likevel ikke overrasket over deler av talen.

- Den er basert på «america first» og tankene rundt det. Men jeg er uenig i at det er den veien som gir en fredeligere og bedre verden, også for amerikanerne. Uttrykkene knyttet til både Nord-Korea og Iran er sterkere, sa Solberg.