Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea: Trump har gått med på en trinnvis atomnedrustning

Trump hyller Kim Jong-un for å ha vært «modig».

SIGNERING: Ifølge Nord-Korea innebærer dokumentet Donald Trump og Kim Jong-un skrev uner på tirsdag at USA har gått med på at Nord-Korea skal gjennomgå en trinnvis atomnedrustning. Foto: KCNA via REUTERS / NTB scanpix
SIGNERING: Ifølge Nord-Korea innebærer dokumentet Donald Trump og Kim Jong-un skrev uner på tirsdag at USA har gått med på at Nord-Korea skal gjennomgå en trinnvis atomnedrustning. Foto: KCNA via REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har gått et snaut døgn siden Donald Trump og Kim Jong-un avsluttet det historiske toppmøtet, som endte med at de to skrev under på et dokument der Nord-Korea blant annet forplikter seg til gradvis nedrustning.

Koser seg med Kims stjernestatus

Nyhetene fra toppmøtet har naturlig nok også nådd Nord-Korea, der forsiden av Kims statskontrollerte avis viser bildene ingen nordkoreanere noensinne hadde sett for seg:

Diktator Kim som smilende tar USAs president i hendene.

«Selv om han var bekymret for den ekstreme faren for væpnede sammenstøt for bare noen måneder siden, satte president Trump pris på at det var skapt en fredelig og stabil atmosfære på Koreahalvøya og i regionen, takket være de proaktive, fredsbevarende tiltakene som ble iverksatt av den respekterte øverste lederen ved begynnelsen av dette året», lyder statsmediets oppsummering av møtet, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er også glede å spore i spaltene, og det nordkoreanske mediet ser ut til å kose seg med Kims stjernestatus.

«Singapore, landet for det epokegjørende møtet, som hele verden så fram mot, var oversvømmet av tusenvis av innenlandske og utenlandske journalister, og store folkemengder, som ville se øyeblikket som vil bli husket lenge».

Det statlige nyhetsbyrået KCNA skriver også at Donald Trump gått med på at Nord-Korea gjennomfører en trinnvis atomnedrustning.

Det står i kontrast til det som var USAs opprinnelige krav, nemlig en «fullstendig, verifiserbar og irreversibel atomnedrustning», som innebærer ødeleggelse av alle atomvåpen og inspeksjoner.

Nord-Korea på sin side har ønsket en mer gravis nedrustning, og dersom Nord-Koreas versjon av avtalen stemmer, kan det ses på som et seier for Kim Jong-uns regime.

LESER AVIS: Møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un er naturlig nok forsidestoff i lokale nordkoreanske medier. Foto: Minoru Iwasaki / Kyodo News via AP / NTB scanpix
LESER AVIS: Møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un er naturlig nok forsidestoff i lokale nordkoreanske medier. Foto: Minoru Iwasaki / Kyodo News via AP / NTB scanpix Vis mer

Trinnvis atomnedrustning

KCNA sier at de to lederne «er enige om at det er viktig å overholde prinsippet om trinnvis og samtidig handling for å oppnå fred, stabilitet og atomnedrustning på den koreanske halvøy».

«Kim Jong-un gjorde klart at hvis amerikanerne tar oppriktige grep for å bygge tillit mellom Nord-Korea og USA, så kan Nord-Korea fortsette å sette i verk flere tiltak som står i forhold til dem i neste trinn», heter det ifølge KCNA, skriver det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Nyhetsbyrået AP skriver at noen eksperter sier at en trinnvis atomnedrustning er en del av Nord-Koreas plan for å sikre seg fordeler og sanksjonslettelser, mens de samtidig forsinker sin atomnedrustning.

- Hva har vi fått tilbake fra Nord-Korea? Slutt å gi bort ting gratis, tvitret Robert Kelly, professor i statsvitenskap ved Pusan-universitetet i Sør-Korea i etterkant av at de to statslederne skrev under på det nå mye omtalte dokumentet.

KCNA siterer også Kim på at Trump har gitt uttrykk for at han vil garantere for Nord-Koreas sikkerhet og løfte sanksjoner «etter en periode med vennligsinnet dialog» mellom de to landene.

Etter møtet mellom de to landene sa Trump at prosessen med atomnedrustningen i Nord-Korea vil begynne «veldig, veldig snart».

PROMOTERTE SAMARBEIDET: Før Donald Trump steg opp på scenen under pressekonferansen tirsdag morgen, viste han en promoteringsvideo til pressen. Videoen hadde han gitt til Kim Jong-un under forhandlingene, og er laget av det amerikanske filmselskapet Destiny Pictures. Video: AP Vis mer

Optimistisk Trump

Natt til onsdag norsk tid tok også Trump til Twitter for å gi uttrykk for sin optimisme etter møtene.

«Det finnes ingen grenser for hva Nord-Korea kan oppnå når de gir opp sitt atomprogram og omfavner handel og samhandling med verden. Foran seg har formann Kim muligheten til å bli husket som en leder som innledet en ny strålende epoke med sikkerhet og velstand for sine borger», skriver Trump.

«Jeg vil takke formann Kim for å ta de første modige steg mot en lys framtid for sitt folk».

Trump skriver også at verden nå har tatt et stort steg unna atomkatastrofe.

«Ingen flere rakettoppskytninger, atomtester eller forskning. Gislene er tilbake hos sine familier. Takk formann Kim, vår dag sammen var historisk».

I dokumentet som Kim og Trump skrev under på etter møtet tirsdag heter det at Nord-Korea forplikter seg til å arbeide mot en fullstendig atomnedrustning på Koreahalvøya.

Detaljene rundt hvordan atomnedrustningen skal foregå, er så langt ikke kjent, utover at Nord-Korea nå hevder at den skal skje trinnvis. Amerikanske myndigheter har så langt ikke kommentert påstandene fra Nord-Korea.

I dokumentet, som oppsummeres i fire punkter, heter det også at de to partene skal lete etter og repatriere levninger av dem som ble drept under Koreakrigen.

Brevets fire punkter

1. USA og Nord-Korea forplikter seg til å etablere nye relasjoner i tråd med ønsket om at landenes folk ønsker fred og velstand.

2. USA og Nord-Korea vil slutte seg til arbeidet med å bygge et varig og stabilt fredsregime på Korea-halvøya.

3. Nord-Korea forplikter seg til å jobbe mot en full atomnedrustning på Korea-halvøya.

4. USA og Nord-Korea forplikter seg til å spore opp levninger av krigsfanger/savnede personer, inkludert hjemsendelse av dem som allerede er identifisert.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!