- Nord-Korea utfordrer hele verden

Obama mener nattens atomprøvesprengninger gir grunn til alvorlig bekymring.

GRUNN TIL BEKYMRING: Atomprøvesprengningen natt til i dag i Nord-Korea vekker sterke reaksjoner over hele verden. Foto: AP Photo/Andy Wong
GRUNN TIL BEKYMRING: Atomprøvesprengningen natt til i dag i Nord-Korea vekker sterke reaksjoner over hele verden. Foto: AP Photo/Andy WongVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Reaksjonene etter nattens atomprøvesprengninger i Nord-Korea har ikke latt vente på seg.

Nord-Koreas nye atomprøvesprengning gir grunn til alvorlig bekymring, sier USAs president Barack Obama i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Må gripe inn

Obama betegner nordkoreanernes opptreden som en klar utfordring av verdenssamfunnet, skriver NTB.

Prøvesprengningen er en uansvarlig handling og en trussel mot den internasjonale freden. Den øker spenningen og undergraver stabiliteten i det nordøstlige Asia, het det i kunngjøringen fra Det hvite hus.

Obama tilføyde at prøvesprengningen ikke kom som en overraskelse, sett på bakgrunn av nordkoreanernes tidligere opptreden og uttalelser fra regimet i Pyongyang.

- Situasjonen er farlig og verdenssamfunnet har grunn til å gripe inn, mener den amerikanske presidenten.

Norge fordømmer sprengningen

- Norge fordømmer sprengningen, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Støre mener saken hører hjemme i FNs sikkerhetsråd.

UTFORDRING:  Barack Obama mener nordkoreanernes opptreden er en uansvarlig handling og en trussel mot den internasjonale freden. Foto: AFP PHOTO/Jim WATSON
UTFORDRING: Barack Obama mener nordkoreanernes opptreden er en uansvarlig handling og en trussel mot den internasjonale freden. Foto: AFP PHOTO/Jim WATSON Vis mer

- FN vil selvfølgelig fordømme sprengningen, men her har vi å gjøre med et land som foretar seg dette for å få andre i tale. Nå er det viktig med ansvarlige staters inngrep i regimet for å få satt en stopper for dette, sier Støre til NRK.

Ifølge sørkoreanske etterretningskilder skal prøvesprengningen ha funnet sted nær byen Kilju nordøst i Nord-Korea, der landet gjennomførte sin første atomprøvesprengning i oktober 2006.

Protest

Nord-Korea har i flere uker truet med å gjennomføre en atomprøvesprengning, i protest mot at FNs sikkerhetsråd nylig skjerpet sanksjonene mot landet.

Nordkoreanerne oppgir selv at mandagens prøvesprengning var kraftigere enn den første, og et bevis på at de stadig utvikler atomteknologien, skriver New York Times.

FN-fordømmelsen var et resultat av en nordkoreansk rakettoppskytning i begynnelsen av april. Nord-Korea hevdet at raketten plasserte en kommunikasjonssatellitt i verdensrommet, mens kritiske røster mente at det i realiteten var snakk om en fordekt test av en langdistanserakett.