Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump og Nord-Korea:

Nord-Korea varsler atomangrep ved provokasjon: - Vi har vårt kjernefysiske våpensikte rettet mot USA

Samtidig som USAs krigsflåte fortsetter i retning Korea-halvøya, varsler Nord-Korea at det er rede for et atomangrep ved tegn på amerikansk provokasjon. 

Truer med atomangrep: USA har sendt hangarskipet Carl Vinson og en rekke andre krigsskip i retning den koreanske halvøya, som et svar på de nylige rakettestene fra Nord-Korea. Det lukkede regimet svarer med trusler om atomangrep. Foto: AP / NTB Scanpix
Truer med atomangrep: USA har sendt hangarskipet Carl Vinson og en rekke andre krigsskip i retning den koreanske halvøya, som et svar på de nylige rakettestene fra Nord-Korea. Det lukkede regimet svarer med trusler om atomangrep. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordkoreanske statsmedier skriver landets «sterke hær ser med iver på alle fiendens bevegelser», bare dager etter at det amerikanske hangarskipet USS Carl Vinson med støttefartøy ble omdirigert nordover til Nordøst-Asia, skriver Reuters.

PRESS PÅ NORD KOREA: Trump vil ha Kina til å legge press på Nord Korea. Kina mener USA må snakke direkte til Kim Jong-un Video: CNN Vis mer

- Vår sterke hær ser med iver på alle fiendens bevegelser, og har vårt kjernefysiske våpensikte rettet mot USAs invasjonsbaser - ikke bare i Sør-Korea og havområdene rundt, men også det amerikanske fastlandet, skriver avisa Rodong Sinmun, ifølge Reuters.

- Vi har ubåter. Veldig mektige

USAs president omtaler flåten som en «armada», og til Fox Business Network sier han at krigsflåten er veldig mektig.

- Vi har ubåter. Veldig mektige. Langt mer mektige enn hangarskipet. Det kan jeg fortelle deg, sier presidenten. Trump har også sagt at det ville vært langt bedre om Kina hadde løst problemet Nord-Korea.

Trump var også aktiv på Twitter, der han gjentok tidligere advarsler om at USA er forberedt til å «løse problemet»:

- Hvis Kina bestemmer seg for å hjelpe, hadde det vært bra. Hvis ikke, løser vi problemet uten dem, skriver han på Twitter.

image: Nord-Korea varsler atomangrep ved provokasjon: - Vi har vårt kjernefysiske våpensikte rettet mot USA

Varsler «katastrofale konsekvenser»

KIMS KJÆRLIGHET: Diktatorspira Kim Jong-un har giftet seg med denne dama, som her fremfører sine populære låter på scenen i Nord-Korea. Vis mer

Uttalelsene i nordkoreanske statsmedier kommer dagen etter at landets myndigheter sverget at de vil forsvare seg «med kraftig bruk av militær makt» dersom USA foretar seg noe som kan anses som militær intervensjon eller krigshandlinger rettet mot det lukkede landet. Dette igjen etter at USA sendte krigsskip i retning Korea-halvøya.

- Vi kommer til å holde USA totalt ansvarlig for de katastrofale konsekvenser som vil følge av disse vanvittige handlingene, heter det i uttalelsen fra det nordkoreanske utenriksdepartementet, gjengitt av det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Kina-ultimatum

Krigsskipene ble sendt som en del av USAs svar på de nylige rakettestene fra Nord-Korea. Konvoien var på vei mot Australia, da de plutselig endret kursen og satte fart mot havområdene ved Korea-halvøya.

Som Dagbladet skrev tirsdag skal President Donald Trump være informert om ulike muligheter for tiltak USA kan ta overfor Nord-Korea.

Forrige mandag gjorde Trump det klart at USA er rede til å ta hånd om Nord-Korea, med eller uten hjelp fra Kina, bare dager før han møtte kinas president Xi Jinping ansikt til ansikt for første gang. I et intervju med Financial Times, ga han kineserne et ultimatum.

- Hvis Kina ikke kan løse Nord-Korea, vil vi gjøre det, sa Trump.

Samtidig sa representanter fra Det hvite hus følgende om hvordan å stoppe diktaturets atomprogram: - Tida er ute. Nå kan alt skje.

Det virker imidlertid ikke som Nord-Korea lar seg affisere:

- Nord-Korea er parat til å reagere mot en hver form for krig ønsket av USA. Vi vil komme med den sterkeste motreaksjon mot provokatørene for å forsvare oss selv, med mektige, kraftige våpen, fortsetter talspersonen i Nord-Korea.