SIKKER PLASS: Kim Jong-un er, ikke overraskende, sikret plass i nasjonalforsamlingen etter dagens valg. Alle kandidatene er forhåndsgodkjent av kommunistpartiet, og det er én kandidat til hver av de 687 plassene i nasjonalforsamlingen.  Foto: REUTERS/KCNA
SIKKER PLASS: Kim Jong-un er, ikke overraskende, sikret plass i nasjonalforsamlingen etter dagens valg. Alle kandidatene er forhåndsgodkjent av kommunistpartiet, og det er én kandidat til hver av de 687 plassene i nasjonalforsamlingen. Foto: REUTERS/KCNAVis mer

Nord-Korea velger nasjonalforsamling

Med én kandidat til hver av de 687 plassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordkoreanerne gikk søndag til valg på ny nasjonalforsamling, Blant kandidatene til Den øverste folkeforsamling er Kim Jong-un, landets ubestridte leder.

Kim er, som den avdøde faren Kim Jong-il, eneste kandidat i valgkrets 111, Paektu-fjellet. Han blir derfor helt sikkert valgt, akkurat som de 686 andre kandidatene. Alle kandidatene er på forhånd godkjent av kommunistpartiet, kalt Arbeidernes parti.

Det er bare én kandidat til hver av de 687 plassene i nasjonalforsamlingen. Forsamlingen møtes en eller to ganger i året for å stemme ja til forslag som kommunistpartiet legger fram.

Det er som alltid god oppslutning om valget. Fram til klokken 14 lokal tid hadde 91 prosent av velgerne avlagt stemme, meldte det statlige nyhetsbyrået KCNA. For velgere som er syke eller for dårlige til beins, har myndighetene ordnet med «mobile valgurner» slik at også disse avgir stemme.

Det interessante for observatører er å se den endelige listen over kandidater. Mange toppledere er medlemmer av nasjonalforsamlingen, og endringer i sammensetningen er ofte en indikasjon på endringer i kommunistpartiets og hærens ledelse.

(NTB)