<strong>OPPSKYTING:</strong>  Bildet som er publisert av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå viser Kim Jong-un overvære oppskytingen. Foto: EPA/KCNA SOUTH KOREA
OPPSKYTING: Bildet som er publisert av Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå viser Kim Jong-un overvære oppskytingen. Foto: EPA/KCNA SOUTH KOREA Vis mer

- Nord-Korea vet at det er en mulighet for at regimet blir fjernet med makt

Derfor avfyrer de raketter, ifølge ekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nord-Korea opplyste i helga at landet hadde gjennomført en vellykket rakettskyting.

- Det er foretatt en undersjøisk testutskyting av en kraftig, ballistisk rakett. Raketten er utviklet på personlig initiativ fra «den store lederen» Kim Jong-un, opplyste det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Det sørkoreanske forsvaret frykter at Nord-Korea innen få år vil ha utviklet ferdig våpenet og ber landet om å stanse utviklingen.

- Sør-Korea vil bryte kjeden av provokasjoner ved å reagere nådeløst. Å sanksjonere provokasjoner er en ordre fra folket. Vårt forsvar er godt forberedt og vil sørge for at folk skal kunne leve et liv i fred og ro, sier den sørkoreanske forsvarsministeren mandag, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

- En duell Prøveskytingen skjedde dagen etter at nordkoreanske myndigheter avviste amerikanske påstander om at landets romforskning egentlig er et forkledd rakettprogram.

- Det er ingen tvil at prøveskytingen vil påvirke i negativ retning. Samtidig er ikke dette noe nytt. Det er bare en fortsettelse i en allerede svært negativ spiral, sier Geir Helgesen, direktør ved Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS), til Dagbladet.

Han mener man glemmer at det foregår et psykologisk, militært spill. 

- Nord-Korea vet at det er en mulighet for at regimet blir fjernet med makt. Det er derfor de gjør som de gjør. Blir de kritisert av Sør-Korea, FN eller USA, så fyrer de av et missil ut i havet for å manifistere at «vi er selvstendige, og vi kan forsvare oss selv». Nord-Korea er redde for at noen skal finne på å peke på en militær løsning. Derfor oppruster de, selv om de ikke har råd til det, fordi de vet at de er den svake parten, sier Helgesen.

Han tror imidlertid ikke denne prøveskytingen vil eskalere den spente situasjonen mellom nord og sør.

- Begge sider er verdensmestre i å balansere på randen av sammenbrudd, og de er begge topptrent i dette spillet. De vet nøyaktig hvor grensen går. Noen ganger går de over grensen, men det fører ikke til at den andre svarer. De holder seg på matta, sier Helgesen.

- Et selvmordsprosjekt Amerikanske eksperter konkluderte nylig i en rapport med at Nord-Korea i verste fall vil kunne ha 100 atomvåpen i 2020.ord-Korea gjennomførte atomprøvesprengninger både i 2006, 2009 og 2013, og landet har i tillegg et stort program for utvikling av nye langtrekkende raketter som kan utstyres med atomstridshode.

- Når vi fokuserer på Nord-Koreas missilprogram, så glemmer vi at landene omkring har langt mer avanserte våpen. Selv om Nord-Korea skulle kunne treffe et mål i Japan eller USA, vil det være et selvmordsprosjekt å trykke på knappen, sier Helgesen.

- Nord-Korea har signalisert overfor USA at de gjerne vil undertegne en fredsavtalen, men USA på sin side vil ikke belønne dårlig oppførsel, og går derfor ikke inn i forhandlinger. Spørsmålet er om dette er en klok politikk. Det fastholder fiendeforholdet og frykten for krig. Samtidig kan USA bruke fiendeforholdet til å begrunne at de må bygge sine stridskrefter i området, sier Helgesen.

Han mener imidlertid det ikke det er noen sjanse for at konflikten eskalerer og at det ender opp i en krig.

- Ingen har interesse av det. Alle vet at konsekvensene ville være så dramatiske, og at hele verdensfreden ville stå på spill. Et krigsutbrudd vil plassere USA på en den ene siden og Kina på den andre. Det er alle veldig klar over, inkludert Nord-Korea og Sør-Korea, sier Helgesen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer