TOK ANSVARET: Lee Myung-bak tok ansvaret for tapene av to sivile og to soldater etter angrepet fra Nord-Korea forrige uke. Prøver Nord-Korea seg igjen, kan de imidlertid vente seg en langt sterkere reaksjon, lovet Myung-bak i talen. Sørkoreanske soldater fulgte spent med på talen. Foto: AP
TOK ANSVARET: Lee Myung-bak tok ansvaret for tapene av to sivile og to soldater etter angrepet fra Nord-Korea forrige uke. Prøver Nord-Korea seg igjen, kan de imidlertid vente seg en langt sterkere reaksjon, lovet Myung-bak i talen. Sørkoreanske soldater fulgte spent med på talen. Foto: AP Vis mer

- Nord-Korea vil betale en høy pris for nye angrep

Sør-Koreas president talte til folket for første gang siden granatangrepet fra nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Forrige ukes sjokkangrep fra Nord-Korea på øya Yeonpyeong og påfølgende trusler om ytterligere angrep, har ført til den mest alvorlige situasjonen på det koreanske halvøy siden 1953.

I etterkant av granatangrepet, som drepte to sivile og to soldater, har Sør-Koreas forsvarsminister fått sparken på grunn av den svake responsen fra det sørkoreanske militære.

Ropene om hevn for angrepet er sterke i Sør-Korea, og det var store forventninger knyttet til president Lee Myung-baks tale i natt - den første offentlige talen til folket etter angrepet.

- Granater kunne truffet skole Myung-baks hovedbudskap til befolkningen i demokratiske Sør-Korea var at et nytt angrep fra Nord-Korea vil framtvinge en langt sterkere reaksjon fra Sør-Korea.

- Kun få meter fra der granatene slo ned, er det en skole hvor undervisning pågikk. Jeg er forferdet over det grusomme regimet i Nord-Korea, som stiller seg likegyldige til selv barns liv. Hvis Nord-Korea fortsetter å provosere oss, vil vi sørge for at de betaler en høy pris.

- Det sørkoreanske folk skjønner nå at vår toleranse og utholdenhet i forholdet til Nord-Korea ikke vil føre til noe annet enn provokasjoner, sa Myung-bak i talen.

Sør-Korea har evakuert sivile fra øya Yeonpyeong og forsterket forsvaret med 4000 soldater. Søndag begynte en lenge planlagt amerikansk-sørkoreansk militærøvelse i området, der blant annet hangarskipet George Washington deltar.

Etter talen kom Nord-Korea med en ny uttalelse der de kalte militærøvelsen «nok en militær provokasjon».

Kina på banen Samtidig som talen til Sør-Koreas president lekket over 200 000 graderte dokumenter fra USAs utenrikstjeneste. Der er det avslørt at USA har planer klare for et forent Korea. Dokumentene viser også hvor bekymret USA er for Nord-Koreas atomvåpenkapasitet, selv om etteretning viser at deres bæreraketter er på primitivt nivå.

Kina, Nord-Koreas viktigste allierte, har invitert til en konferanse i begynnelsen av desember for å diskutere det lukkede regimes atomvåpenprogram. Kinas mål er at motytelser som bistand og økonomisk utvikling skal få landet til å legge ned programmet.

Sør-Korea er imidlertid lunkne og mener «det ikke er tiden for sekspartsforhandlinger». Sør-Korea frykter at Nord-Korea oppnår akkurat det de ønsket med angrepet forrige uke: En ny mulighet til å forhandle seg fram til mer bistand i bytte mot å overholde våpenhvilen.

UNDER PRESS: Lee Myung-bak er under sterkt press på hjemmebane for å straffe Nord-Korea for forrige ukes angrep. Forsvarsministeren ble sparket forrige uke etter kritikken for den manglende responsen. Foto: Reuters
UNDER PRESS: Lee Myung-bak er under sterkt press på hjemmebane for å straffe Nord-Korea for forrige ukes angrep. Forsvarsministeren ble sparket forrige uke etter kritikken for den manglende responsen. Foto: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer