- VIL PRODUSERE ATOMVÅPEN: Nord-Korea skal nå være i ferd med å gå i gang med et program for anriking av uran for å kunne produsere atomvåpen, ifølge en rapport fra det amerikanske instituttet for forskning og internasjonal sikkerhet (ISIS). Dette satelittbildet viser et anlegg i Pyongsan som man mener kan være et aktuelt sted å produsere atomvåpen. Foto: Google Earth
- VIL PRODUSERE ATOMVÅPEN: Nord-Korea skal nå være i ferd med å gå i gang med et program for anriking av uran for å kunne produsere atomvåpen, ifølge en rapport fra det amerikanske instituttet for forskning og internasjonal sikkerhet (ISIS). Dette satelittbildet viser et anlegg i Pyongsan som man mener kan være et aktuelt sted å produsere atomvåpen. Foto: Google EarthVis mer

- Nord-Korea vil gå i gang med produksjon av atomvåpen

Det konkluderer en amerikansk rapport. Atomtrusselen fra nord har nådd et ekstremt farlig nivå, mener Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Nord-Korea skal nå være i ferd med å gå i gang med et program for anriking av uran for å kunne produsere atomvåpen, ifølge en rapport fra det amerikanske instituttet for forskning og internasjonal sikkerhet (ISIS).

Landet skal nå være i stand til å bygge et anlegg for anrikning av uran, ifølge rapporten, som baserer seg på blant annet informasjon om Nord-Koreas kjøp av utstyr fra andre land.

Avgjørende Programmet er avgjørende for at Nord-Korea kan øke antallet og teknologien på sine kjernefysiske våpen, i tillegg til at det gjør det mulig for dem å spre teknologien til andre nasjoner som ønsker egne anrikningsprogram, mener David Albright og Paul Brannan, som står bak rapporten.

- Som et resultat prioriterer vi å finne måter enten å stoppe programmet eller forsinke prosessen ved en kombinasjon av forhandlinger og sanksjoner,  skriver de to.

Men rapporten er bare den siste av mange advarsler om Nord-Koreas atom- og rakettprogram.

- Ekstremt farlig Tidligere denne uka kom ISIS med satelittbilder av en ny bygning i området rundt Nord-Koreas kjernefysiske reaktor i Yongbyon, der regimet i Pyongyang produserte plutonuim.

Kim Tae-hyo, som er Sør-Koreas presidents visesikkerhetsrådgiver, advarte denne uka om at atomtrusselen fra nord har nådd et ekstremt farlig nivå, ifølge nyhetsbyrået AP.

Ifølge dagens rapport fra ISIS bruker Nord-Korea enten direkte fra Kina, eller så brukes nabolandet som omlastingsstasjon for sine kjøp av utstyr til anrikningsprogrammet.

I rapporten skriver de to forskerne det ikke finnes bevis for at Kina hemmeligholder eller ignorerer transport av ulovlig utstyr til uranunrikningsprogrammet, men slår fast at Kina ikke gjør nok for å stanse utviklingen.

- Forebygging av spredning av atomvåpen er et globalt ansvar, skriver duoen.