Nord-Korea vil ha penger for rakettstans, USA nekter

Nord-Korea er villig til å stanse sin eksport av raketteknologi. Men regjeringen i Pyongyang krever kontant oppgjør fra USA for å innstille rakettsalget, sa en nordkoreansk tjenestemann i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tre dager med forhandlinger om rakettspørsmålet i Malaysias hovedstad Kuala Lumpur, sa nordkoreanerne at de vil forlange rundt en milliard dollar (8,6 milliarder kroner) i erstatning for tapte eksportinntekter. USA avviste nesten umiddelbart det nordkoreanske kravet.

-Vår holdning er at amerikanerne bør utbetale denne erstatningen i kontanter, sa Jang Chang Chon, som er generaldirektør for amerikanske spørsmål ved utenriksdepartementet i Pyongyang. Jang har ledet den nordkoreanske delegasjonen under samtalene i Kuala Lumpur.

Amerikanerne vil av sikkerhetspolitiske hensyn ha slutt på den nordkoreanske raketteksporten til Pakistan og land i Midtøsten. Men dette vil bety en alvorlig svikt i Nord-Koreas allerede begrensede eksportinntekter.

Tidligere forhandlinger om spørsmålet har strandet på nordkoreanske krav om en erstatning på minst en milliard dollar per år i en ubestemt periode framover. USA har på sin side nektet å komme med noe tilbud om erstatning. (NTB)