BER OM HJELP: Nord-Korea melder at de er inne i landets verste tørke på 100 år, og ber om internasjonal hjelp. Bildet viser  landets leder, Kim Jong-un, ute på et jorde. Foto: KCNA / Reuters / Scanpix
BER OM HJELP: Nord-Korea melder at de er inne i landets verste tørke på 100 år, og ber om internasjonal hjelp. Bildet viser landets leder, Kim Jong-un, ute på et jorde. Foto: KCNA / Reuters / ScanpixVis mer

- Nord-Korea vil heller la folket dø av sult enn å skrinlegge atomprogrammet

Verdens mest lukkede land ber om internasjonal hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea er rammet av ekstremtørke. Mer enn 30 prosent av risåkrene har sprukket, og landet har gått ut og bedt om internasjonal hjelp.

Skal de få denne hjelpen, må de skrinleggee sin «fantasi» om å fortsette å utvikle landets atomprogram, uttalte en amerikansk toppdiplomat i helga.

Men ifølge Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for Fredsforskning kommer imidlertid ikke det til å skje.

- Vil heller dø av sult - Man kunne godt ønske at det er sånn, men det er helt, helt usannsynlig. Nord-Korea tror at resten av verden vil kaste seg over dem om de skrinlegger atomprogrammet, og derfor vil de fastholde det, sier Tønnesson til Dagbladet.

- Dette programmet vil de ikke oppgi uansett. De vil heller la folket dø av sult, fortsetter han.

ASIA-FORSKER: Asia-forsker Stein Tønnesson ved Det norske instituttet for fredsforskning mener det er usannsynlig at Nord-Korea skrinlegger atomprogrammet sitt mot å motta mer internasjonal hjelp.

Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet
ASIA-FORSKER: Asia-forsker Stein Tønnesson ved Det norske instituttet for fredsforskning mener det er usannsynlig at Nord-Korea skrinlegger atomprogrammet sitt mot å motta mer internasjonal hjelp. Foto: Hans A Vedlog / Dagbladet Vis mer

I motsetning til sin politiske forgjenger og far, har Kim Jong-un uttalt at han vil tilgodese både folket og militæret. Faren Kim Jong-il hadde en «militæret-først-politikk».

- Det innebar at alt annet skulle underordnes militæret, og at militæret alltid skulle få ressursene det trengte. Kim Jong-un har endret dette. Han sier at landet er i stand til å både tilgodese militæret - og folket. Det er imidlertid ikke så lett - særlig når landet går inn i en hungersnød - siden de bruker enormt mye ressurser på militæret, sier Tønnesson.

- Avhengige av hjelp Asia-forskeren mener det ikke er oppsiktsvekkende at landet nå ber om internasjonal hjelp.

- Nord-Korea er avhengig av hjelp nå. Hele hensikten med at de nå går ut med dette, er at de ønsker hjelp, sier Tønnesson.

Ifølge ham husker landet fortsatt godt hungerkatastrofen på 90-tallet. Den varte fra 1994 til 1998, og var en alvorlig krise som resulterte i en total endring av landets økonomisk system.

REGNMANGEL:  2014 var det tørreste året på 30 år i Nord-Korea. Heller ikke 2015 har bydd på nok regn - og nå sprekker risåkrene opp. Foto: Jacky Chen/Reuters/Scanpix
REGNMANGEL: 2014 var det tørreste året på 30 år i Nord-Korea. Heller ikke 2015 har bydd på nok regn - og nå sprekker risåkrene opp. Foto: Jacky Chen/Reuters/Scanpix Vis mer

- Hele det sentraldirigerte statssystemet brøt sammen, samtidig som et sviktende forsyningssystem førte til at flere hundre tusen menneskeliv gikk tapt, sier Tønnesson.

- Etter hvert ba de også om hjelp da, men de var mer nølende i starten enn de er nå, sier han.

En annen grunn til at landet nå ber om hjelp, kan være avhengigheten til Kina, ifølge Tønnesson.

- Nord-Korea har blitt isolert av vestlige sanksjoner og har derfor blitt svært avhengig av Kina i sin handel, noe som bekymrer myndighetene. De har behandlet Kina temmelig dårlig, og ønsker ikke å være så avhengige av dem. De makthaverne som har stått Kina nærmest, er blitt fjernet fra makten - for eksempel Kim Jong-uns onkel, som ble henrettet, sier Tønnesson.

Organisasjoner stiller krav - Så hvem vil hjelpe landet denne gangen?

HUNGERSNØD: På 90-tallet døde så mange som én million mennesker i Nord-Korea av matmangel. I dag er ett av tre barn under fem år underernært, melder FN. Foto: USNGOs/AP/Scanpix
HUNGERSNØD: På 90-tallet døde så mange som én million mennesker i Nord-Korea av matmangel. I dag er ett av tre barn under fem år underernært, melder FN. Foto: USNGOs/AP/Scanpix Vis mer

- Nord-Korea mottar allerede hjelp, men den har blitt en del redusert. Sør-Korea vil for eksempel ikke gi like mye som tidligere, sier Tønnesson.

Han fortsetter:

- Jeg vet at Norge har gitt hjelp. Samtidig går mye gjennom FNs matvareorganisasjon FAO. Røde Kors har bidratt mye.

En del bistandsorganisasjoner har stilt krav til Nord-Korea, som de mener ikke har blitt oppfylt, ifølge Asia-forskeren.

- Bistandsorganisasjonene vil ha kontroll over det de leverer av hjelp, slik at de vet at hjelpen når dem som trenger det. Nord-Korea har vært nølende til dette. Derfor frykter organisasjonene at hjelpen ikke når fram.

Strømkrise - Hvor alvorlig er situasjonen i Nord-Korea nå?

- Jeg tror ikke den er like alvorlig som på 90-tallet, fordi markedsøkonomien fungerer uten at staten trenger gjøre noe spesielt. Men tørken har effekter på mer enn landbruket. Den fører for eksempel også til ei strømkrise ettersom Nord-Korea får mye av sin strøm via vannkraft - som det blir lite av med lite regn.