Nord-Korea vil hjelpe USA

Nord-Korea tilbyr seg «å avhjelpe USAs sikkerhetsbekymringer» i bytte mot en ikkeangrepspakt, heter det i en kunngjøring fra Pyongyang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nord-Korea mener at det vil være en fornuftig og realistisk løsning på atomspørsmålet å inngå en ikkeangrepspakt med USA, heter det i kunngjøringen fra det nordkoreanske utenriksdepartementet.

- En avtale om å løse alle problemer med Nord-Korea, et lite land, bør basere seg på å fjerne alle trusler mot landets suverenitet og rett til å eksistere, heter det videre.

Nord-Korea innrømmet i forrige uke å ha et atomvåpenprogram, i strid med en avtale som ble inngått med USA i 1994. Landet mente på sin side at det var amerikanerne som hadde brutt avtalen først, ved å komme med trusler.

Etter flere dagers stillhet tilbød Nord-Korea mandag å drøfte sitt atomprogram med Washington, men stilte som betingelse at amerikanerne endret sin fiendtlige holdning til regimet i Pyongyang.

President George W. Bush understreket etter dette at han trodde konflikten kunne løses på fredelig vis.

Onsdag ble Nord- og Sør-Korea enige om å gjenoppta dialogen om det nordkoreanske atomvåpenprogrammet.

NTB

FORSONENDE: Kim Jong Il, til høyre, har gjennomført flere forsonende innrømmelser overfor andre nasjoner den siste tiden. Nå vil han ha en ikkeangrepspakt med USA. På bildet hilser han på den japanske statsministeren Junichiro Koizumi.