- Nord-Korea vil nekte atominspektører adgang

Skriver japanske medier.

LEDEREN: Bildet er fra da den nordkoreanske lederen Kim Jong-un holdt sin tale under en militærparade for noen dager siden. Foto: REUTERS/KCNA/NTBSCANPIX
LEDEREN: Bildet er fra da den nordkoreanske lederen Kim Jong-un holdt sin tale under en militærparade for noen dager siden. Foto: REUTERS/KCNA/NTBSCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen i nordkoreanernes hovedstad Pyongyang sier at de vil nekte IAEA-inspektørene adgang som svar på at USA likevel ikke vil gi nødhjelp til innbyggerne, skriver japanske Kyodo News.

De skal ha snakket med en høytstående tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet i Seoul i Sør-Korea.

Nødhjelp De amerikanske planene om nødhjelp ble stanset da Nord-Korea i forrige uke skjøt opp en langdistanserakett.

USA og Nord-Korea inngikk i februar en avtale om at amerikanerne skulle sende 240.000 tonn med matbistand til det utarmede og lukkede landet.

Til gjengjeld skulle Pyongyang stanse anrikningen av uran ved atomanlegget i Yongbyon og avlyse atomforsøk og rakettoppskytinger. I tillegg skulle inspektører fra IAEA få slippe inn i landet for å overvåke avtalen.

Falt i grus Raketten som ble forsøkt skutt opp fredag, førte til at avtalen falt i grus.

Nord-Korea holder fast ved at det var en satellitt, og ifølge den japanske avisen Yomiuri Shimbun vil regjeringen hevde at det var USA som brøt sin del av avtalen først.

(NTB)