Nord-Korea vil prøvesprenge flere atomvåpen i år

Presser USA til diplomatiske forhandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs regjering ber Nord-Korea avstå fra «ytterligere provoserende handlinger» etter meldinger om at myndighetene i Pyongyang forbereder flere atomprøvesprengninger.

Det amerikanske utenriksdepartementets talskvinne Victoria Nuland sier dette i en kommentar til en meldingen om at Nord-Korea skal ha informert Kina om sine planer.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal nordkoreanerne være forberedt på å gjennomføre en eller to atomprøvesprengninger til i år for å presse USA til diplomatiske forhandlinger.

Det er også aktuelt å gjennomføre en ny omstridt rakettoppskyting.

Kraftigere Reuters' kilde har direkte tilgang til ledere i både Beijing og Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Han sier at den fjerde testen vil bli langt kraftigere enn den tredje og at bomben vi bestå av sprengstoff som tilsvarer 10.000 tonn TNT. Foreløpige anslag viser at styrken på prøvesprengningen denne uken tilsvarte 6.000-7.000 tonn TNT.

Den isolerte kommuniststaten gjennomførte tirsdag sin tredje prøvesprengning siden 2006, noe som utløste skarpe reaksjoner i USA og en rekke andre land.

Sanksjoner skremmer ikke Kilden understreker at Nord-Korea er oppsatt på å gjennomføre testene hvis ikke USA bestemmer seg for å holde samtaler med Nord-Korea og avstår fra det Nord-Korea oppfatter som et forsøk på å bytte ut regimet.

- Nord-Korea er ikke redd for sanksjoner. Landet stoler på at reformer innen landbruk og økonomi vil øke kornavlingene i år, noe som vil gjøre landet mindre avhengig av mat fra Kina, sier kilden i det eksklusive intervjuet.

Han sier også at Kina trolig vil si ja til nye FN-sanksjoner mot landet. Forrige gang dette skjedde skal nordkoreanerne ha blitt rasende og anklaget Kina for å være en nikkedukke for USA.

- Det vil bli nye sanksjoner, som vil bli strenge. Kina vil antakeligvis støtte dem, sier kilden.

NTB

<strong>PRØVESPRENGNING:</strong> Satelittbildet viser det trolige testområdet der Nord-Korea skal ha gjennomført en atomprøvesprengning. Foto: AFP / NTB Scanpix
PRØVESPRENGNING: Satelittbildet viser det trolige testområdet der Nord-Korea skal ha gjennomført en atomprøvesprengning. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer