Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea vil stanse atomprøvesprengninger

Hevder de vil bevise at de står bak løftet om å gi seg med atomprøvesprengninger.

MISSILSTANS: Kim Jong-un vil stanse alle missiltester og atomprøvesprengninger. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS AND AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB scanpix
MISSILSTANS: Kim Jong-un vil stanse alle missiltester og atomprøvesprengninger. Foto: AFP PHOTO / KCNA VIA KNS AND AFP PHOTO / KCNA VIA KNS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier at landet vil stanse atomprøvesprengninger og interkontinentale missiltester, melder nyhetsbyrået KCNA.

Ifølge nyhetsbyrået Yonhap vil det tre i kraft 21. april.

«Nord-Korea vil stenge ned atomtestanlegget nord i landet for å bevise at de står bak løftet om å stanse atomprøvesprengninger», lyder beskjeden fra KCNA.

Når Nord-Korea sier de vil stenge ned et anlegg i nord, dreier det seg om testanlegget Punggye-ri, som er landets eneste kjente testanlegg.

Fjellanlegget ligger nær kysten nordøst i landet.

- Teststedet i nord har fullført sitt oppdrag, sa Kim under et partimøte, ifølge KCNA.

Ifølge Reuters er meldingen fra Kim Jong-un at landet nå heller vil fokusere på å vokse økonomisk og å arbeide for fred på den koreanske halvøya.

Kim sier at «atomvåpnene har blitt verifisert» og at det «ikke er nødvendig for oss å gjennomføre flere kjernefysiske tester eller tester av raketter eller interkontinentale ballistiske missiler».

President-glede

USAs president Donald Trump er meget begeistret for nyheten fra Nord-Korea.

- Dette er veldig gode nyheter for Nord-Korea og for verden – stor framgang. Ser fram til vårt møte, skriver Trump på Twitter.

Men Japan er ikke fornøyd med Nord-Koreas løfte om å stanse atomprøvesprengninger og missiltester og vil fortsette å presse det lukkede regimet.

Forsvarsminister Itsunori Onodera sier Nord-Korea ikke nevnte «skrinlegging av de ballistiske missilene med kort og middels rekkevidde».

Når det gjelder atomtestanlegget til Nord-Korea kom det kraftige advarsler fra forskere etter den sjette, og foreløpig sist, atomprøvesprengningen i september.

Geologer frykter nemlig at en ny prøvesprengning kan føre til at fjellet Mantap, der testene gjennomføres, kollapser.

Etter å ha sett satellittbilder av fjellet slo kinesiske forskere alarm. Satellittbildene viste store jordras fra fjellsiden, og radar-/SAR-bilder fanget av Airbus viste at Mantap, som tidligere var målt til 2205 meter, hadde sunket betydelig etter den siste sprengningen.

Det førte geologer til å frykte at fjellet kan kollapse, noe som kan skape sprekker som slipper ut radioaktiv stråling.

Men nå ser det altså ikke ut til at det blir noen nye tester med det første.

Seks prøvesprengninger

Meldingen om teststansen kommer en knapp uke før toppmøtet mellom Nord-Koreas leder og Sør-Koreas president Moon Jae-in. Møtet vil finne sted i grensebyen Panmunjom, og det historiske møtet mellom de to blir tredje gang statsledere fra de to landene møtes siden slutten av Koreakrigen i 1953.

Totalt har Nord-Korea gjennomført seks atomprøvesprengninger ved anlegget i Punggye-ri: I oktober 2006, mai 2009, februar 2013, januar 2016, september 2016 og i september 2017.

Den sjette atomprøvesprengningen, som altså fant sted 3. september i fjor, var den kraftigste så langt.

Sprengningen førte til et jordskjelv som ble målt til 6,3 og analytikere mener at bomba var mye kraftigere enn samtlige av landets tidligere prøvesprengninger til sammen.

Samtidig som Nord-Korea har trappet opp atomprøvesprengningene de siste åra har de også gjennomført en rekke missiltester.

Den siste testen ble gjennomført 29. november i fjor. Da prøveskjøt Nord-Korea sitt nye interkontinentale ballistiske missil, Hwasong-15.

- Hwasong-15 er et interkontinentalt missil med et veldig stort stridshode, og det er i stand til å ramme hele USAs fastland, slo diktaturstaten fast.

AVANSERT: Nord-Korea gjennomførte i natt nok en vellykket prøveoppskyting av en interkontinental ballistisk missil (ICBM). Missilen var en time i lufta og landet utenfor Japan. Eksperter CNN har vært i kontakt med, sier at missilen er så avansert at den kan lande «omtrent hvor som helst». Les mer om TV-anker Ri Chun-hee: https://www.dagbladet.no/n... Vis mer

Samtidig erklærte Kim Jong-un at landet «endelig har realisert det store historiske målet om å få statlige atomvåpen».

De første utregninger gjort av eksperter utenfor Nord-Korea slo også fast at missilet har en evne til å treffe det meste av verden.

(Dagbladet/NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!