Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea villig til å droppe atomprøvesprenging

Ønsker samtaler med USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nord-Korea skal være villig til å droppe planene om prøvesprenging av atombomber, dersom USA er villig til å inngå bilaterale samtaler med landet. Det skriver AP.

Dette sa Sør-Koreas Jang Sung-min i dag.

Nord-Korea advarte den diplomattilknyttede kineseren imidlertid om at de ville fremskynde forberedelsene for en prøvesprenging, dersom USA går videre i trusselen om sanksjoner eller et militært angrep, sier Jang, som siterer kilden sin. Jang er tidligere politiker i Sør-Korea, og er nå aktiv i spørsmål angående Nordøst-Asia. Han skal ha fått informasjonen fra Nord-Korea via en anonym kinesisk diplomat.

Nord-Korea skal ifølge Jang ha ytret ønske om besøk av en amerikansk utsending. USA har i lenge tid avvist ønsket om direkte samtaler, men har den senere tid vist tegn på en endring i så måte.

Nord-Koreas trusler har fått nabolandene til å gå kraftig ut.

Japans statsminister Shinzo Abe besøker i dag Kina, og skal blant annet treffe landets president Hu Jintao. Dette er første gang på fem år de to landenes ledere treffer hverandre. Kina har nektet å treffe den tidligere japanske statsministeren Koizumi, etter at han ved flere anledninger har besøkte et minnesmerke over falne japanske soldater.

Abe skal også til Sør-Korea og møtte pressen da han tok i dag fatt på besøksrunden i øst-Asia.

- Nord-Korea må ikke utføre prøvesprengninger. Jeg vil diskutere situasjonen med begge lands ledere for å oppnå det målet. Vi må gi Nord-Korea beskjed om at landet vil bli enda mer isolert fra det internasjonale samfunn, hvis ikke landet går bort fra planene om prøvesprenging.

DEMONSTRASJON mot Kim Jong-Il og åtomvåpen i Sør-Korea i dag Foto: SCANPIX/AP
DEMONSTRASJON mot Kim Jong-Il og åtomvåpen i Sør-Korea i dag Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Japan har ved flere anledninger sagt at en prøvesprenging fra Nord-Koreas vil bli møtt med sterke reaksjoner. FNs sikkerhetsråd gikk fredag ut og advarte landet mot prøvesprenging, uten å spesifisere hva slags konsekvenser det vil få. USA har gitt landet valget mellom å ha atomvåpen eller å ha en fremtid

Det har vært spekulert i at kommunistregimet ville sette i gang med testingen av atomvåpen allerede på søndag, som er dagen for Kim Jong Ils overtakelse som leder av Koreas Arbeiderparti i 1997.

Pyongyang sier landet har atomvåpen, og at det er nødvendig for å hindre et angrep fra USA. Flere eksperter tror det er nok radioaktivt materiale i landet til å fremstille et halvt dusin atomvåpen.

FØRSTE PÅ FEM ÅR: Japans statsminister Shinzo Abe (t.v.) og hans likemann i Kina, Wen Jiabao, møttes i dag. Nord-Koreas trussel om prøvesprenging står sentralt i samtalene mellom landets ledere.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!