Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Korea villig til å snakke med USA

Gjennombrudd etter OL-møte.

SAMTALER: Kim Jong-un og Donald J. Trump har vært tydelige i sin forakt for hverandre. Nå skal nordkoreanske myndigheter være villige til å møte amerikanske representanter for samtaler. Foto: AFP / NTB Scanpix
SAMTALER: Kim Jong-un og Donald J. Trump har vært tydelige i sin forakt for hverandre. Nå skal nordkoreanske myndigheter være villige til å møte amerikanske representanter for samtaler. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea åpner opp for å holde samtaler med USA. Det sa den nordkoreanske generalen Kim Yong-chol til Sør-Koreas president Moon Jae-in under et møte i forkant av avslutningsshowet for OL-lekene i Pyeongchang søndag, skriver nyhetsbyrået Yonhap.

Kim, som er del av en nordkoreansk delegasjon på besøk i Sør, møtte søndag Sør-Koreas president Moon Jae-in. I møtet sa delegasjonen seg «enig i samtaler mellom de to landene på Korea-halvøya og at forholdet mellom Nord-Korea og USA bør bedres», heter det i en uttalelse fra presidentkontoret i Seoul.

Ifølge Moons kontor skal Nord-Korea være «svært villig» til å gjennomføre samtaler med USA.

General Kim, som tidligere var leder for den nordkoreanske etterretningstjenesten, krysset grensen mellom de to landene sammen med sju andre delegater søndag. Det skjedde ikke uten kontrovers.

For i Sør-Korea ble han møtt av rasende demonstranter og sørkoreanske journalister som hadde mer enn et par kritiske spørsmål.

Kim blir nemlig beskyldt for å stå bak et angrep mot et sørkoreansk krigsskip i 2010 hvor 46 personer ble drept.

Det var i forkant ventet at den høytstående nordkoreanske delegaten ville delta under søndagens avslutningsseremoni for OL. Der er også USAs president Donald Trumps datter Ivanka.

Det regnes imidlertid som usannsynlig at det blir noe møte mellom de nordkoreanske delegatene og presidentdatteren.

I begynnelsen av januar holdt Nord- og Sør-Korea samtaler i det første møtet mellom de to landene på to år. Samtalene, som ble sett på som et stort gjennombrudd, dreide seg i hovedsak om nordkoreansk deltakelse under OL. Her ble det også bestemt at nordkoreanske delegater skulle overvære lekene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!