Nord-Korea viser fram sin første «smart-telefon»

Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un har tatt Nord-Koreas første «smart-telefon» i hendene og gransket den nøye.

GRANSKER: Kim Jong-un ser grundig på Nord-Koreas første «smart-telefon», kalt Arirang. Men den kan godt være laget i Kina og bare pakket i Nord-Korea. Bildet er sendt ut av det offisielle nyhetsbyrået KCNA. Foto: AFP / Scanpix / KCNA via KNS
GRANSKER: Kim Jong-un ser grundig på Nord-Koreas første «smart-telefon», kalt Arirang. Men den kan godt være laget i Kina og bare pakket i Nord-Korea. Bildet er sendt ut av det offisielle nyhetsbyrået KCNA. Foto: AFP / Scanpix / KCNA via KNSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vanligvis er det landets utviklingsprogram for atomvåpen, spenningene med naboene i Sør-Korea, de enorme militære paradene eller den på alle måter strålende lederen Kim Jong-un som er Nord-Koreas bidrag av nyheter til den øvrige verdenen. Men denne gang kommer det innestengte landet med sin egen «smart-telefon», som har fått navnet Arirang.

Oppkalt etter sang Navnet kommer av en populær sang i Nord-Korea. Og telefonen ble vist fram da Kim Jong-un avla et besøk på en fabrikk og tok den i øyesyn, meldte det offisielle nyhetsbyrået KCNA.

Sjefen ble fortalt om «prestasjonene, kvaliteten og innpakninga» av telefonen, het det fra KCNA. På bildene som ble sendt ut ser han granskende på telefonen, mens tre militære offiserer ser ut til å ta notater, og noen arbeidere ser ut til å være opptatt med å arbeide.

Android Analytikere tror Arirang bruker operativsystemet Android fra Google. Og telefonen lages trolig i nabolandet Kina, landets eneste allierte. På bildene fra besøket til Kim ser man noen som pakker. Men man ser ingen produksjonslinje.

Noen politiske analytikere tror Arirang er et svar fra regimet i Pyongyang på smugling av kinesiske mobil-telefoner inn i landet. Med de kinesiske telefonene kan man ringe til utlandet. Arirang kan også være lettere å avlytte for myndighetene, tror flere.

For eliten Nord-Korea er et lukket land. Men det er ikke en ørken når det gjelder informasjonsteknologi. I 2002 åpnet man et intranett, og noen statsorganer har egne nett-sider. Mobil-telefoner kom i 2008, gjennom et samarbeid med det egyptiske selskapet Orascom. I september i fjor kom de første nordkoreanske lesebrettene, ved navn Achim.

Men bare eliten har tilgang til denne teknologien. Intranettet har ingen forbindelse til utlandet, og man offentliggjør bare det som er offisielt godkjent.