Nord-koreanere lider under kritisk mangel på mat

Forverret seg etter atomprøvesprengning.

TAR SEG ET GLASS: Men vanlige nord-koreanere lider under matmangel. Foto: REUTERS/KCNA/Scanpix
TAR SEG ET GLASS: Men vanlige nord-koreanere lider under matmangel. Foto: REUTERS/KCNA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Nødhjelpen til Nord-Korea har skrumpet inn etter landets atomprøvesprengning i mai. Matvaresituasjonen er nå kritisk for nordkoreanske barn, opplyser Verdens matvareprogram (WFP).

- Dette er et veldig alvorlig problem for befolkningen i Nord-Korea, som ikke har nok å spise, sier Torben Due, landansvarlig for Nord-Korea i WFP.

- For de voksne går det bra å leve noen måneder på en diett bestående av korn og grønnsaker, men for barna er det kritisk. Vi ser en økning i antallet underernærte barn som legges inn på sykehus, legger han til.

Siden mai har bidragene til Verdens matvareprograms arbeid i Nord-Korea falt dramatisk. Organisasjonen distribuerer nå kun 4.500 tonn mat i måneden, under en tidel av hva som er organisasjonens målsetting.

- Jeg skjønner at giverne stiller spørsmål, men som en humanitær organisasjon er det først og fremst vår oppgave å se til innbyggernes behov, påpeker Due.

FN-organisasjonen anslår at omtrent en tredel av Nord-Koreas befolkning er avhengig av matvarehjelp. Under en sultkatastrofe i landet på 90-tallet omkom en million nordkoreanere av sult.(NTB)