Nord-Koreansk hærsjef ble erklært drept i februar. Nå er han oppført som medlem i sentralkomiteen

- Fortsatt en del av landets regjeringsparti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I februar meldte det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap at Nord-Korea hadde henrettet stabssjef Ri Yong Gil i den nord-koreanske hæren. Reuters meldte også at de hadde mottat opplysningene.

Nå ser det imidlertid ut til at mannen er i live og en del av landes regjeringsparti likevel, skriver CNN.

I landets største avis, Rodong Sinmun, som utgis av Sentralkomiteen i partiet, ble nemlig Yong Gil nylig oppført som medlem.

Ifølge CNN sier også en sørkoreansk embetsmann med kjennskap til Nord Korea at Young Gil lever. Samme man skal ha uttalt at Gil var drept i februar.

Forsvant Yong Gil ble sist sett sammen med Kim Jong-un da landet sprengte den påståtte hydrogenbomba i januar, men ifølge BBC begynte ryktene om en forsvinning å svirre da Yong Gil ikke var å se i forbindelse med oppskytingen av rom-raketten i begynnelsen av februar. Yong Gil har pleid å være et fast innslag når Jong-un opptrer i militære sammenhenger.

Ifølge meldingene som da kom ble Gil henrettet denne måneden etter at han ble møtt med anklager om korrupsjon og et ønske om å berike seg selv.

Avskåret CNN skriver at de motstridende meldingene om hærsjefens død bekrefter hvor vanskelig det er å få korrekt informasjon fra landet, som i stor grad er avskåret fra resten av verden. 

Det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua har omtalt Gil Young som nummer to i Nord-Koreas forsvar - under forsvarsministeren. Da ryktene om hans død kom i februar var mannen sjef for den nordkoreanske staben - en stilling han ble utnevnt til i 2013. 

CNN skriver at det er uklart om Gil Young fortsatt besitter denne stillingen.

Henrettelser Nord-Korea bekrefter sjelden henrettelser eller utrenskinger blant Jong Uns nærmeste. Men i 2013 var det et unntak. Da bekreftet de at Jang Song Taek var blitt henrettet for korrupsjon. Song Taek var onkelen til Jong-un og var regnet som landets nest mektigste.

I mai i fjor meldte Sør-Koreas etterretning at forsvarsminister Hyon Yong-chol var blitt henrettet med anti-luftskyts. Senere gikk de tilbake på opplysningen om henrettelsesmetode, men holdt fast på at han var fjernet. 

Mannen som erstattet forsvarsministeren forsvant også, noen måneder seinere.

FRIGITT I GÅR: Dette bildet av Ri Yong Gil  ble utgitt av Korean Central News Agency (KCNA) i går, 10. mai. Foto: KCNA/ REUTERS/SCANPIX
FRIGITT I GÅR: Dette bildet av Ri Yong Gil ble utgitt av Korean Central News Agency (KCNA) i går, 10. mai. Foto: KCNA/ REUTERS/SCANPIX Vis mer