Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nord-Koreas ambassadør utvist fra Malaysia

I forbindelse med drapet på Kim Jong-nam.

UTVIST: Nord-Koreas ambassadør til Malaysia, Kang Chol, ble mandag utvist fra landet. Foto: Vincent Thian / AP / NTB Scanpix
UTVIST: Nord-Koreas ambassadør til Malaysia, Kang Chol, ble mandag utvist fra landet. Foto: Vincent Thian / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Koreas ambassadør har nå forlatt Malaysia etter å ha blitt utvist i forbindelse med drapet på Kim Jong-nam.

Ambassadør Kang Chol forlot landet fra Kuala Lumpurs internasjonale flyplass klokken 18.25, med kurs for Beijing.

Ambassadøren ble eskortert gjennom avgangshallen, der han til frammøtte mediefolk uttalte at obduksjonen av Kim ble gjort uten samtykke fra Nord-Korea, og at den skjedde uten nærvær av nordkoreanske representanter.

Malaysisk politi har slått fast at Kim Jong-nam, som var halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un, ble drept med nervegiften VX. Kang Chol ble lørdag erklært uønsket i Malaysia etter at han ikke beklaget sin kritikk mot etterforskningen.

Rival

Sørkoreanske myndigheter mener Nord-Korea sto bak drapet, og har vist til det som angivelig skal være en ordre fra Kim Jong-un om å drepe sin halvbror. Kim Jong-nam skal ha blitt ansett som en mulig rival.

Ambassadør Kang har hevdet at etterforskningen var politisk motivert og at Kuala Lumpur hadde rottet seg sammen med "fiendtlige krefter", en henvisning til Sør-Korea.

Malaysia har kalt hjem sin ambassadør til Pyongyang, og skrinlagt en visumavtale med Nord-Korea.

To siktet

Malaysisk påtalemyndighet har siktet to kvinner – fra Vietnam og Indonesia, for å ha utført drapet. Politiet leter fortsatt etter sju nordkoreanere. En nordkoreaner som var blitt pågrepet, ble fredag løslatt på manglende bevisgrunnlag, og deretter utvist.

Samtidig meldte det malaysiske fotballforbundet mandag at landslaget er ilagt forbud mot å dra til Pyongyang for å spille mot det nordkoreanske landslaget 28. mars. Sikkerhetsbekymring er fremhevet som begrunnelse.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media